Biografija srpskog književnika: Promovisana monografija Mome Kapora “Kaporova školica”

Biografija velikog srpskog književnika Mome Kapora “Kaporova školica” autora Aleksandra Đuričića, u kojoj su izneseni javnosti nepoznati detalji iz njegovog života, predstavljena je večeras u Istočnom Sarajevu, a prikazan je i kratki dokumentarni film “Momo”.

Đuričić je rekao novinarima da su se u biografiji našli neki zanimljivi detalji koje je otkrio tokom jednogodišnjeg istraživanja o životu Mome Kapora.

“Otkrio sam do sada nepoznata njegova ljubavna pisama, svjedočenje ujaka koji ga je kao četvorogodišnjeg dječaka spasio iz bombardovanog Sarajeva, što je ostalo u porodičnoj arhivi kao audio zapis. Tu su se našli detalji o prijateljstvu sa Borom Draškovićem, odnosu prema Sarajevu, NJujorku i bivšoj Jugoslaviji”, naveo je Đuričić.

On je naglasio da je obožavao da intervjuiše i da se druži sa Kaporom, jer je riječ o jednom od najvećih istraživača ljudskih duša.

“Imao je veoma zanimljiv i intenzivan život. Jedini je preživjeli od 40 članova porodice tako što je završio ispod majčinog tijela. Do kraja je na isti način gazio kroz život, upoznavao velike ljude i volio najljepše žene, do momenta dok u njegov život nije ušla LJiljana, sa kojom se skrasio”, rekao je Đuričić.

Đuričić je kao posebno fascinantne detalje njegovog života istakao proslave slave Kapora – Svetog Jovana, na kojima su se okupljali najžešći politički protivnici koji nisu razgovarali, ali su te večeri vodili srdačne razgovore. “Bio je majstor da skuplja ljude i istražuje”, rekao je Đuričić.

Kaporova supruga LJiljana, koja je prisustvovala promociji, izrazila je zadovoljstvo što je večeras u Istočnom Sarajevu, ali i što je poslije 40 godina dovela Momu u njegovo rodno Sarajevo, u grad u kojem su njegova djela zabranjena.

Za monografiju je rekla da je divna i sažeta, onoliko koliko je to bilo moguće, s obzirom na život koji je njen suprug vodio.

“Svesrdno sam pomogla da to zaista bude jedan kompletan život, od njegovog djetinjasta do smrti. U njoj govore ljudi koji su sa njim bili od ranog djetinjstva, a ima i dosta stvari o njemu, tako da mislim da će čitaoci uživati”, navela je LJiljana Kapor.

Ona je rekla da joj je drago što je Momo Kapor voljen i poštovan u Republici Srpskoj, kojoj je od osnivanja, kao Hercegovac, pomagao na svoj način.

Promocija je održana u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u okviru manifestacije “Dani u Istočnom Sarajevu”.

Ostavite komentar: