Bilo je mnogo smijeha: Predstava “Skupština” premijerno izvedena u “Jazavcu”

09.12.2020. | 16:53

Kako izgleda porodična skupština i koliko se razlikuje od one koju pratimo na malim ekranima, ko je prešao cenzus, a ko će nastradati rebalansom budžeta pokazao je u utorak veče ansambl komada “Skupština”, koji je u režiji Ivana Plazibata premijerno izveden u Gradskom pozorištu “Jazavac”.

Naizgled tipična porodica, sve svoje odluke donosi zasjedanjem porodičnog vijeća, gdje glasaju o najbanalnijim odlukama kao što su pranje suđa, jelovnik, nabavka tableta ili renoviranje sobe.

Kada glava porodice Branko, kojeg je utjelovio Aleksandar Stojković Piksi odstupi sa mjesta predsjednika Skupštine, nastaje borba za vlast njegove supruge Žane, koju tumači Nataša Ivančević, i djece Ane i Nemanje, koju su utjelovili Anja Stanić i Senad Milanović.

Uz mnoštvo humora, ova mala porodica pokazuje ono što su građani BiH nedavno proživljavali kroz predizbornu kampanju. Čiji je program bolji i zašto, zašto je neki član porodice najbolji izbor za predsjednika i kako se potkupljuju kandidati, nažalost, slika je koju je publika imala priliku gledati ne samo u predstavi, nego i uživo u kampanji. U isto vrijeme pokazuje i sve nedaće jedne tipične porodice u BiH, u kojoj djeca koja su već odavno punoljetna još žive sa roditeljima i traže od njih novac za renoviranje sobe ili kupovinu bubnjeva.

Ni u ovoj “skupštini” nije bilo moguće proći bez stranog faktora, a u toj ulozi se našao Marko Nedeljković, koji je sjajno utjelovio lik Nijemca, Aninog momka, koji takođe dobija pravo glasa, a na kraju pokazuje i kako s vremenom postajemo dužnici upravo tom stranom faktoru, sa kamatama koje ćemo plaćati do kraja života.

Aleksandar Stojković Piksi, kojeg je bilo zanimljivo prvi put vidjeti na daskama “Jazavca”, kazao je da ova predstava ima mnogo paralela sa stvarnim dnevnopolitičkim dešavanjima kod nas, kao i da je bilo jako zanimljivo dirnuti u sve teme kojima se “Skupština” bavi.

Režiser Ivan Plazibat naveo je da su neprestano improvizacijama radili na tome da tekst Kristine Klemente postane, kako on kaže, “naš”. Da su u tome uspjeli pokazale su ovacije publike svaki put kada bi glumci pomenuli ime nekog od lokalnih političara ili ime nekog mjesta tipičnog za Banjaluku.

Zanimljivo je da je komad iz prvog reda pratio i novoizabrani gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji je u predstavi prepoznao momente koje i sam tokom svog političkog puta prolazi.

Premijera “Skupštine” održana je uz pridržavanje svih epidemioloških preporuka, a bila je publici pravo osvježenje u vrijeme kada je većina kulturnih dešavanja otkazana, pišu Nezavisne.