Beogradski džez kvartet otvorio”Intajm džez fest” u Banjaluci FOTO

23.11.2021. | 22:36

Koncertom “Beogradskog džez kvarteta” u Koncertnoj dvorani Banskog dvora otvoren je Četvrti festival džez muzike “Intajm džez fest”.

Publika je uživala u kultnim džez standardima, ali i autorskim kompozicijama ovog kvarteta, kojeg čine vrhunski muzičari – Ivan Ilić na klaviru, LJubiša Paunić na saksofonu, David Gegić kontrabas i Miodrag Maljoković bubnjevi.

Maljoković je rekao da im je drago da su u Banjaluci, gdje uvek osjete gostoprimstvo, a onda se trude da uzvrate onako kako najbolje znaju – muzikom.

“Moram da pohvalim odličnu organizaciju Banskog dvora – Kulturnog centra, jer da nema ljudi koji žele da ovo stvarno uspe i to rade svim srcem, onda od ovoga ne bi bilo ništa”, rekao je Maljoković i dodao da je ovom ansamblu pripala velika čast da otvore ovaj festival.

“Intajm džez fest” konceptualno je zamišljen kao kamerni festival džez muzike koji će se fokusirati na manje sastave i vrhunske soliste ovog muzičkog žanra, saopšteno je iz Kulturnog centra Banskog dvora.

Direktor Banskog dvora Mladen Matović kaže da nije bilo lako nastaviti tradiciju i kontinuitet zbog cijele situacije koju je izazvala pandemija virusa korona i dodaje da Festival u svom četvrtom izdanju ima reprezentativan program.

“Naši gosti su neka od najznačajnijih imena regionalne i evropske džez scene i mislim da možemo biti ponosni na ono što će festival i Banski dvor kao organizator ponuditi publici”, rekao je Matović.

On ističe da su posebno zadovoljni reakcijom publike i da je ovo još jedan događaj koji pokazuje da Banjaluka ima publiku koja voli džez, a treba joj samo ponuditi kvalitetan program i na adekvatan način to promovisati.

Festival će nakon svake koncertne večeri u Banskom dvoru dobiti svoj “nastavak” – u banjalučkom kafeu “Jazavac” u okviru Muzičkog paviljona u parku “Petar Kočić”, gdje će od 22.00 časova nastupati poznati banjalučki džez sastav “Kombajn kvartet” /Combine Quartet/ kojem će se na bini pridružiti učesnici festivala.

Pokrovitelj ovogodišnjeg festivala je grad Banjaluka.

Sutra je na programu koncert “DŽez trio” kojeg čine Per Matisen bas, Adis Sirbubalo klavir i Amar Češljar bubnjevi.