Banski dvor: Koncert Pjevačke družine Svetlane Spajić

25.01.2019. | 19:29

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 30. januara 2019. godine (srijeda) u 20.00 časova održaće se koncert Pjevačke družine Svetlane Spajić (Beograd).

Ulaz na koncert je slobodan.

Pjevačka družina nastupiće u Banjaluci u sastavu: Svetlana Spajić, Jovana Lukić, Suzana Đorđević, Marija Meršnik i Ana Mratinković.

Koncertni program obuhvatiće pesme iz Srbije (na glas, iz vika, na bas…), Republike Srpske (romanijski glas, gange iz istočne Hercegovine, pjevanje sa Ozrena) i susjednih oblasti Korduna, Banije, Posavine, Zapadne Slavonije, Like i Dalmacije (kolanje, groktalice, staro dvoglasno pjevanje i dr.). U drugom delu koncerta težište će biti na pjesmama iz Bosanske Krajine – to je ujedno omaž Pjevačke družine najvećem srpskom etnomuzikologu 20. veka, Banjalučaninu Vladi Miloševiću, čiji su uvidi i tumačenja našeg narodnog pjevanja imala veliki uticaj na rad grupe. Na repertoaru će se naći i nekoliko pjesama urađenih prema antologijskim terenskim snimcima banjolučkog velikana.

Tradicionalna umjetnica Svetlana Spajić (1971), skoro tri decenije posvećena je njegovanju i očuvanju srpske tradicionalne kulture, sakupljajući i učeći na terenu od izvornih pjevača najstarije generacije. Učestvovala je u domaćim i internacionalnim muzičkim i pozorišnim projektima i nastupala sa svjetski poznatim umjetnicima i muzičarima, kako onima na polju tradicionalne tako i ukviru world, savremene i improvizovane muzike. Od 2009. predvodi ženski a cappella sastav, Pjevačku družinu Svetlane Spajić.

Grupu odlikuje izuzetno bogat i raznovrstan repertoar, visok izvođački nivo, poštovanje stilskih osobenosti srpskog starog pevanja iz svakog kraja i zajednički rad sa čuvarima seoske pjevačke tradicije starije generacije. Pjevačka družina nastupala je u prestižnim koncertnim dvoranama (Koncertgebau, Koncerthaus, Rasa, Teatro Real, Tajvanska nacionalna koncertna dvorana) i na festivalima širom Evrope, Azije i u SAD. Redovno nastupaju i na narodnim saborima u Srbiji, Kninskoj Krajini i Slavoniji. Godine 2012. objavile su album Siv sokole (Multimedia 2012), potom i album sa čuvenom pjevačicom iz Crnuće, Olgom Krasojević (VMAS, 2014). Album Pesme iz Jasenovca na kojem pevaju sa pjevačicom iz Jasenovca Smiljom Kotur objavljen je 2016. godine (VMAS, 2016).

U 2019. godini grupa priprema novi album, a pozvane su i na jubilarno 25. izdanje jednog od najpoznatijih svetskih festivala sakralne i tradicionalne muzike u Fesu u Maroku.

(BL PORTAL)