Banski dvor: Koncert DIVNA LJUBOJEVIĆ I HOR „MELODI“

22.05.2019. | 18:02

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 08. juna 2019. godine (subota) u 20.00 časova održaće se koncert koncert DIVNA LJUBOJEVIĆ I HOR „MELODI“.

Ulaznice za koncert se mogu kupiti na biletarnici Banskog dvora od petka 24. maja 2019. godine u periodu od 10.00 do 18.00 časova svaki dan osim nedjelje po cijeni od 10KM.

Koncert je dio manifestacije „Proljeće u Banjaluci“ i dio je zvaničnog obilježavanja slave Grada Banja Luka – Spasovdana.

Divna Ljubojević se pjevanjem i dirigovanjem profesionalno bavi od svoje 17 godine…

Međunarodna publika više od dvije decenije prati njene nastupe, dok svjetski kritičari i mediji glas Divne Ljubojević nazivaju „anđeoskim“…

Impozantna biografija Divnu Ljubojević svrstava u red vodećih izvođača i pobornika muzičke baštine zemalja vizantijskog kulturnog kruga…
Divna nastupa sa svojim ansamblom „Melódi“, koji je osnovala s grupom prijatelja 1991. godine…

Divna Ljubojević već više od dvije decenije sa svojim horom „Melόdi“ nastupa u najprestižnijim koncertnim dvoranama svijeta, promovišući pravoslavnu duhovnu muziku u klasičnu, tj. nastojeći da ona dobije mjesto koje zapadna duhovna muzika ima oduvijek. Do sada je održala oko 500 koncerata, ostavljajući bez daha publiku najrazličitijeg senzibiliteta, kao i najzahtjevnije kritičare. Ostali su zapamćeni i međunarodni projekti sa solistima iz Velike Britanije, sa solistima Bazelske opere, kao i premijerna izvođenja vokalno-instrumentalnih djela. Uz to, Divna Ljubojević i „Melόdi“ svake nedjelje i praznika pjevaju na bogosluženjima u manastiru Vavedenje na Senjaku u Beogradu. Divna se bavi i pedagoškim radom (Francuska, Velika Britanija, Rusija), dok su „Melόdi“ u Srbiji bili svojevrsna škola dirigovanja i pojanja iz koje su izašli mnogi danas ugledni pojci, dirigenti i pedagozi u oblasti duhovne muzike. Koncerti, pjevanje na bogosluženjima, pedagoški rad i ukupno 18 muzičkih izdanja, od kojih je 8 objavljeno u zemlji, a čak 10 u inostranstvu, svrstavaju Divnu u red najvećih misionara srpske, ali i vizantijske, i uopše pravoslavne kulturne baštine. Za svoj rad Divna i „Melόdi“ dobijali su brojna priznanja, od nagrade „Vojislav Ilić“ „Melόdima“ kao najboljem horu na Međunarodnom festivalu „Horovi među freskama“ (2000), do ordena Počajevske ikone Majke Božije kojim je Divnu odlikovao poglavar Ukrajinske Pravoslavne Crkve Mitropolit Vladimir „za propovijed Pravoslavlja pojanjem“ (2010). Takođe, vodeći francuski Magazin za klasičnu muziku “Le Mond De la Musique” dodelio je njenom muzičkom disku “Lumieres Du Chant Byzantin” najvišu moguću ocjenu (pet zvjezdica).
U jesen 1991. godine Divna Ljubojević, dotadašnji dirigent horova „Mokranjac“ i „Prvo beogradsko pevačko društvo“, sa grupom prijatelja osnovala je Hor i studio za duhovnu muziku „Melόdi“. Za slavu i nebeskog pokrovitelja Hora izabran je sveti Roman Melod (Slatkopojac, praznuje se 1/14. oktobra). Danas su Divna i „Melόdi“ širom svijeta zaštitni znak pravoslavne duhovne muzike i spremni su da nastave svoju misiju sa jednakim entuzijazmom kao i dok su bili ba samom početku.