Banski dvor Banjaluka “domaćin”: Održana promocija zbirka poezije “Pjesme” Hristine Mrše

Zbirka poezije „Pjesme“ autorke Hristine Mrše predstavljena je u ponedjeljak uveče u prepunoj Vijećnici Banskog dvora. O zbirci su govorilii recenzent prof.dr Radana Lukajić i autorka, a moderator je bila Marija Pejić. Ovaj događaj organizovan je u saradnji sa Banskim dvorom – Kulturnim centrom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Hristinin talenat prepoznali smo još 2018. godine kada je u okviru prvog Festivala književnosti “Imperativ” bila učesnica naše prve “Bajkovnice”, radionice pisanja za djecu.

“Ponosni smo jer učestvujemo u stvaranju nove čitalačke publike i što  podstičemo mlade da pišu. Kako bi se pridonijelo razvoju književne scene Republike Srpske, potrebno je, prije svega, raditi na razvoju kulture čitanja i omogućiti što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem”, kazala je direktorica Udruženja „Imperativ“ Sanela Babić.

Ovo je njena prva pjesnička zbirka u kojoj su se našle 22 pjesme za koje je nagrađivana na međunarodnim takmičenjima i koje su se našle u nekoliko zbornika poezije.

“U svom skromnom stvaralačkom vijeku imala sam važan trenutak kada sam sa jednostavnih, dječijih pjesmica, prešla na složenije teme i promišljeniji jezički izraz. Pri tome, pod dječijim pjesmicama ne podrazumijevam pjesme namijenjene djeci, već pjesme koje je doslovno napisalo dijete. Daleko od toga da nisam bila dijete i nakon svog pjesničkog „preobražaja“ , koji se desio kada sam imala dvanaest godina, nakon učešća na Međunarodnom festivalu poezije u Rumuniji 2018. godine. Tada sam, okružena starijim, iskusnim, svjetski poznatim pjesnicima, otkrila zaistinsku moć pjesničke riječi i počela još ozbiljnije da se zanimam za poeziju. Moja prva zbirka okuplja sve pjesme nastale počev od tog perioda do unazad nekoliko mjeseci. Uvezane su tematski, od pjesama inspirisanih prirodom, izmišljenim likovima, pjesama posvećenih prijateljima i porodici, ljubavnih pjesama, do složenijih tema kao šti su problemi savremenog društva “, kazala je Hristina.

Svojim vršnjacima poručila je da ne treba da dozvole da im život pređe u monotonu svakodnevicu.

“Oplemenite vrijeme radeći ono što volite, bila to umjetnost, sport, nauka ili bilo šta drugo. Svima koji počinju da pišu poručujem da oslobode svoje misli iz kaveza pravila i ustaljenih književnih normi, i pretvaraju svoja čista, ogoljena osjećanja u riječi. Imajte na umu da talenat nije presudan, trud i rad na svojim vještinama dovode do napretka. Inspiracija nas ponekad zatekne na prepad, no potrebno je da i mi sami tragamo za svojim tračkom nadahnuća. Stoga, okružite se ljudima, stvarima i mogućnostima koje hrane umjetnika u vama”, poručila je Hristina.

Prof. dr Radana Lukajić naglasila je da zbirka pjesama Hristine Mrše, nazvana nepretencioznim nazivom „Pjesme“  svjedoči o već jasno uobličenom pjesničkom senzibilitetu, te o nespornom talentu koji će zasigurno obogatiti pjesničku scenu ovih prostora, a i šire.

Ostavite komentar: