Banjaluka: Održana Svetosavska akademija u Banskom dvoru

27.01.2019. | 22:00

BANJALUKA – U čast Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu, učitelju i prosvjetitelju, u Banskom dvoru je održana Svetosavska akademija.

Organizator je bilo Srpsko-pjevačko društvo “Јedinstvo“, uz pokroviteljstvo Srpske pravoslavne crkvene opštine Banjaluka i Grada Banjaluka.

Episkop banjalučki, gospodin Јefrem, čestitajući svim Srbima duhovni i nacionalni praznik Svetog Savu, naglasio je da se on danas svečano proslavlja u svim hramovima naše svete crkve na svim kontinentima gdje žive pravoslavni Srbi.

“Svetog Savu uvijek slavimo svečano i radosno, pred ljudima ponosno, pred Bogom u zahvalosti i smirenju i ponizni jer nam je Gospod dao duhovnog velikana koji prevazilazi naše državne granice i svojom svetošću i veličinom pripada punoći vaseljenskog pravoslavlja”, rekao je episkop Јefrem.

Ovogodišnjom Svetosavskom akademijom, naglasio je episkop, ulazimo u vrijeme 800-godišnjeg jubileja samostalnosti srpske crkve, srpskog naroda i njegove države koju nam je izdejstvovao Sveti Sava daleke 1219. godine.

Kod Srba sve počinje sa Svetim Savom, kaže Јefrem, i država i narodna samosvijest. Njegovom ličnošću sve izlazi na svjetlost dana i pozornicu istorije.

“Јubilej u koji smo ušli obilježićemo preispitujući sebe i vrijeme u kojem živimo, jer naše je vrijeme bremenito iskušenjima. Pred nama su odgovorni zadaci koje valja riješiti svetosavskom mudrošću”, istakao je na kraju besjede episkop Јefrem.

Besjedu o Svetom Savi govorio je protonamjesnik Zoran Pajkanović, koji je istakao da je Sveti Sava bio mnogo više od vizionara.

“Svi momenti iz žitija Svetog Save su važni, ali je najvažnije dobijanje autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve”, rekao je Pajkanović.

On je naglasio da svetosavsko načelo uči Srbe da crkvama i manastirima označe svoju otadžbinu, da potomcima ostave zavještanje.

Svetosavskoj akademiji prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar prosvjete i kulture Srpske Natalija Trvić, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, direktor Sekretarijata za vjere Dragan Davidović, sveštenstvo SPC i druge zvanice.

Večeras su u programu Svetosavske akademije učestvovali Dječji i Mješoviti hor SPD “Јedinstvo” iz Banjaluke, Mješoviti hor Akademije umjetnosti u Banjaluci i glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske.

 

Izvor:(RTRS)