Banjalučki muzičari ujedinjeni oko nove džez priče

Manifestacijom “DžezRez000” u prisustvu više stotina poklonika džez muzike u “Bašti sljezove boje” u Banjaluci obilježen je Svjetski dan džeza, čime se ovaj grad upisao na listu svjetskih prijestonica.

Uvod u svirku banjalučkih bendova, kao i u samu manifestaciju bila je poruka legendarnog Kvinsija Džonsa, koji je gostovao u Banjaluci davnih šezdesetih godina prošlog vijeka. Džons se prisjetio koncerta u Banjaluci te izrazio zadovoljstvo što je dio banjalučke džez priče i što je kompozicija poznatog saksofoniste Fila Vudsa “Banjaluka” lajtmotiv manifestacije.

“My love for Banjaluka…”, riječi su legende džeza koje su izazvale ovacije i prenijele pozitivnu energiju publike tokom svirke “Fluteta”, a potom i Policijskog orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Tamburaškog orkestra Banjaluka, Vanje Mišić i Sanje Zelić, “Jazz Blese Banda”, Vladimira Tubića i Aleksandara Mihića.

U kasnim večernjim satima predstavio se i “Duško Šobat Group”, a prisutne je potpuno opčinila autorska muzika ovog benda. Sve je upotpunio, potpuno neočekivano, banjalučki džezer Boris Relja, koji inače živi u Kanadi i sasvim slučajno se obreo na ovoj prvoj banjalučkoj džez smotri.

Kratko je muzicirao sa “Duško Šobat Group” i Sanjom Zelić, a organizatorima manifestacije Udruženju “Rez” i Fondaciji “EPK Banjaluka 2024” izrazio je iskrene čestitke i podršku.

“Veoma me raduje što sam ovakav događaj doživio u Banjaluci”, rekao je Relja ne skrivajući oduševljenje muziciranjem i cjelokupnom organizacijom.

Priznanje za izuzetan doprinos razvoju džez scene u Banjaluci namijenjeno pijanisti Milanu Saviću, koji nije bio u mogućnosti da dođe, primio je gitarista Stefan Tešanović. Podršku manifestaciji dali su brojni banjalučki muzičari i poklonici kvalitetne umjetničke muzike, koji nisu krili oduševljenje što je “Bašta sljezove boje” vraćena pod okrilje kulture.

Saša Berendika, osnivač Udruženja “Rez”, zahvalio je prisutnima na podršci i još jednom iznio osnovnu ideju “DžezReza”, a to je da bude mjesto susreta izvođača iz različitih sredina.

 

Izvor:(Nezavisne novine)

 

Ostavite komentar: