Banjalučani mogu da pogledaju: Izložba grafika Dajane Nedić u Banskom dvoru

U Malom izložbenom salonu Banskog dvora u četvrtak uveče (13. maja 2021. godine) otvorena je izložba grafika “BoljeTi” – Dajane Nedić dobitnice nagrade PLAKETA BANSKOG DVORA za najboljeg studenta smjera za grafiku Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Serija grafičkih listova Dajane Nedić pod nazivom „BoljeTi“ nastala je kao rezultat intenzivnog saživljavanja sa muzikom i poezijom grupe „Bjesovi“. O izložbi je govorio profesor Milan Krajnović u čijoj klasi je Dajana diplomirala, a plaketu Banskog dvora uručio je direktor ustanove Mladen Matović.
Riječ je o nagradi koja je uspostavljena u cilju promovisanja i afirmacije mladih i talentovanih umjetnika Banjaluke i Republike Srpske, a koja će se svake godine dodjeljivati najboljim studentima završnih godina Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

“Međuodnosi muzike, teksta i ogledanja autorkinog ličog iskustva, proizveli su impulse –znakove nabijene ritmom i osjećanjima. Ona nam daje uvid u svoju intimu, koju ćemo osjetiti ukoliko malo zastanemo i pustimo da nas povedu tokovi oblika. Redosljedom koraka: impuls – znak – matrica – grafički list, ona sa svakom formom ponavlja proces kosmičkog stvaranja. Iz praznine nastaje impuls, od neličnog – lično, a trenutak pretvara u trajanje”, kazao je profesor Krajnović.

Ostavite komentar: