BAFTA odlučila: Najbolji strani film ”Another Round”, Žbanićeva bez nagrade

13.04.2021. | 10:04

Jasmila Žbanić i “Quo Vadis, Aida?” učestovali su u trci za dvije nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA) – u kategorijama najbolji reditelj i najbolji strani film, ali ovo bosanskohercegovačko ostvarenje ostalo je ipak bez nagrade.

Jasmila Žbanić se u kategoriji za najbolju režiju takmičila sa Tomasom Vinterbergom (“Another Round”), Lijem Isakom Čangom (“Minari”), Šenon Marfi (“Babyteeth”), Kloi Džao (“Nomadland”) i Sarom Gavron (“Rocks”).

S druge strane, u trci za najbolji strani film su, pored “Quo Vadis, Aida?”, učestvovali i “Another Round”, “Dear Comrades!”, “Les Miserables” i “Minari”.

U kategoriji za najbolji strani film nagrađen je “Another Round”.

Iako Jasmila Žbanić nije osvojila nijednu BAFTA nagradu, sama nominacija predstavlja ogroman uspjeh za ovu rediteljku i za cijelu BiH kinematografiju.

Rediteljka se prije dodjele nagrada BAFTA obratila javnosti kazavši kako nominacije za nagrade Britanske i Američke akademije predstavljaju veliki podstrek za film. U posljednjih nekoliko mjeseci priču o dešavanjima u Srebrenici pregledalo je nekoliko miliona ljudi iz svih dijelova svijeta, a film je do sada dobio više od 15 nagrada širom svijeta.

Podsjećamo, “Quo Vadis, Aida?” je još uvijek u trci za Oskara. Ceremonija dodjele ove prestižne nagrade biće održana 25. aprila 2021. godine, odnosno za dvije nedjelje.