Autoportret u 154 pjesme: Evo šta sprema Pol Mekartni

26.02.2021. | 10:04

Pogled na ljude, mjesta i okolnosti koje su skrivene iza tekstova pjesama napisanih prije mnogo godina, s “Bitlsima” i mimo njih, biće smješten u korice knjige “The Lyrics”, Pola Mekartnija.

Svjetlost dana ova knjiga, koja će nekoliko stotina stranica biti pravi autoportret u 154 pjesme, trebalo bi da ugleda 2. novembra, a prikazaće njegov život i karijeru, te će biti popraćena različitim skicama, pismima i fotografijama iz njegove privatne arhive.

– Pitali su me često da li bih napisao autobiografiju, ali vrijeme nikad nije bilo pravo. Jedina stvar koju sam uvijek uspio napraviti, bilo kod kuće ili na putu, jeste pisati nove pjesme. Znam da ljudi, kada dođu u određeno doba, vole da pišu dnevnik da se prisjete svakodnevnih događaja iz prošlosti, ali ja takvih bilježnica nemam. Ono što imam su moje pjesme, i to stotine njih, za koje znam da imaju približno istu svrhu. Sve  pjesme obuhvataju čitav moj život – rekao je Mekartni.

Knjiga je uređena i pripremljena da sve u njoj ide abecednim redom, a u knjizi će prvi put biti objavljene i završne verzije mnogih pjesama, te način na koji su nastale i inspiraciju od koje su stvorene.

– Nadam se da će ovo mnogima pokazati nešto o mojim pjesmama i mom životu što prije nisu vidjeli. Pokušao sam da ispričam nešto o tome kako muzika nastaje i šta ona znači za mene i nadam se šta može značiti i za druge – dodaje on.

Knjigu je sastavio Pol Maldun, koji je naveo da je, prema razgovorima s Mekartnijem tokom proteklih pet godina, ova knjiga vjerovatno najbliža autobiografiji Pola Mekartnija, te da više od ovoga svijet vjerovatno neće vidjeti.

– Pol Mekartni svaki aspekt svog života promatra dugo i detaljno. Vjerujem da će čitaoce pogoditi knjiga koja će prikazati jednu drugu njegovu stranu. Iz ove knjige će izaći kao važan književni lik – navodi Maldun.

Mekartni je bio član “Bitlsa” do njihovog raspada 1970. godine, nakon čega otpočinje njegova uspješna solo karijera. Nakon toga oformio je bend “Vings” sa svojom prvom ženom Lindom. Njegova saradnja sa Džonom Lenonom smatra se za jednu od najuspješnijih saradnji prošlog vijeka.