Ansambl “Libertango nuovo” oduševio: Pred publikom najljepše kompozicije Pijacole

14.09.2020. | 09:42

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora  održan je koncert ansambla  “Libertango nuovo”.

“Govorim u ime svih članova sastava i zaista smo uživali, bez obzira na atmosferu koja je sada dosta drugačiju u odnosu na onda kada je sala bila puna. Zbog same distance, možda su reakcije malo suzdržanije, ali upravo zbog toga mi smo  davali mnogo više emocija nego ranije kako bi došli do svakog posjetioca”, kazao je Boris Dukić.

Kamerni sastav „Libertango nuovo“ ove godine proslaviće svoj sedamnaesti rođendan, a iz bogatog repertoara za  koncert  u Banskom dvoru izdvojili su  note prigodne  kraju ljeta.

Kamerni ansambl „Libertango nuovo“  postoji i radi od 2003. godine. Instrumentalno izvođenje umjetničke muzike i muzike argentinskog tanga od strane ovog sastava, do sada je prepoznala brojna publika prisutna na samostalnim koncetrima, manifestacijama i drugim kulturnim dešavanjima u gradu, regionu i inostranstvu. Sastav čine Sanja Zelić (klavir), Ljiljana Milić (gitara),  Darko Ružičić (harmonika), Boris Dukić (klarinet) i Dejan Đorđević (kontrabas) .

Članovi „Libertanga nuovo“ posebno su ponosni na činjenicu da se i dalje uspješno bave promovisanjem kvalitetne muzike različitih pravaca, ali i da su začetnici razvoja ljubavi prema tangu nuevu u našem gradu, pojave tango praktika i milongi, čime Banjaluka postaje dio velike evropske i svjetske tango scene.

Kroz svoje postojanje „Libertango nuovo“ je održao mnogo koncerata od kojih svakako treba izdvojiti koncerte u Banjaluci, Sarajevu (Festival „Sarajevska zima“), grad Gubio – Italija, Požarevac – Srbija, Doboj, Gradiška, Prijedor, Prnjavor.

Učestvovali su u mnogim manifestacijama humanitarnog karaktera. Učestvovali  su na mnogobrojnim seminarima i radionicama sa poznatim umjetnicima (Čezare Kjakjareta, Đampaolo Bandini…).

Godine 2005. snimili su nosač zvuka u saradnji sa Javnim servisom BiH u Sarajevu. Snimaju i različite materijale za produkciju RTRS-a, ATV-a, JS BiH (Izbor predstavnika BiH za Eurosonga 2009. godine), radio BiH (evroradijska razmjena sa četrnaest zemalja Evrope, snimljenog materijala sa koncerta održanog u Banskom dvoru – Kulturnom centu – Banjaluka). Ostvarili su saradnju sa Narodnim pozorištem Republike Srpske sa predstavom „Majka Hrabrost i njena djeca“. Osnovni pokretač ovog kamernog ansambla  je ljubav.

Koncert je održan uz primjenu svih poprisanih mjera  i preporuka nadležnih organa mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance.