Andrićev institut: Lažne optužbe Nebojše Vukanovića

04.07.2021. | 21:27

Andrićev institut saopštio je da su ishodi u umjetnosti skulpture uvijek neizvjesni, te da je inspiracija za statuu blaženopočivšeg patrijarha Pavla nastala u manjoj verziji koju je stvorio skulptor Ljubomir Lacković i prikazao je na svojoj izložbi u Andrićevom institutu.

“Međutim, kao što to biva i sa filmovima – kratki film o nekom događaju može da bude veoma impresivan, a dugometražni može da promaši temu. Tako se desilo i sa skulpturom patrijarha Pavla za koju ne možemo reći da je neuspješna, ali da ima mračan ton i da ne izražava duh blaženopočivšeg patrijarha zbog čega je i skinuta, ali je nastavila da živi lažna optužba”, navodi se u saopštenju Andrićevog instituta.

U saopštenju se ističe da je prvo smetalo što podsjeća na “Osmog putnika”, a onda je protestovano zbog toga što je sklonjena sa postolja.

“I što je još gore izvjesni poslanik  Nebojša Vukanović je slagao srpsku javnost da je skulptura plaćena državnim novcem. Ta je optužba neistina jer je skulptura poklonjena Andrićevom institutu od autora Lackovića”, naglašava se u saopštenju.