Američki režiser snima film o zločinu u “žutoj kući”

30.05.2019. | 23:28

Roman Veselina Dželetovića „Srpsko srce Јohanovo“, istinita priča o bogatom Nijemcu kome je presađeno srce srpske žrtve u „žutoj kući“ na Kosovu, oživjeće u filmu radnog naslova „Žetva“ američki autor Pol Kampf.

Pol Kampf, scenarista i producent, čiji je posljednji film „Imprisioned“ sa Lorensom Fišburnom prije nekoliko dana premijerno prikazan na marketu u Kanu, za „Novosti“ kaže da je prvu ponudu producenta Dragana Ivanovića iz „Bandur filma“ odbio, ali onda je pročitao knjigu…

– Na putu od Los Anđelesa do San Franciska u avionu sam je našao na servisu Kindl. Bio je to veoma loš prevod, ali čak i takva, ova priča me je osvojila. Toliko sam bio dirnut da sam pozvao Dragana čim sam izašao sa aerodroma i rekao mu: ’Pristajem!‘ – prisjeća se Kampf, koji je vrlo brzo na osnovu knjige napisao i scenario, prenosi IN4S.

Priča o bogatom Nijemcu koji poslije transplantacije počinje da sanja nepoznate predjele, ljude i plavookog dječaka, a potom odlazi na Kosovo u potrazi za odgovorima, toliko je opčinila Kampfa da je odmah odložio druge projekte i počeo da piše scenario za „Žetvu“.

Pol Kampf

– Priča o bivšoj Јugoslaviji, Srbiji, Kosovu i Albaniji je veoma komplikovana i za one koji su umiješani u nju, a zamislite tek kako ona izgleda prosječnom Amerikancu. Smatram da je dobro za film to što progovara sa moje pozicije autsajdera, nekoga sa strane, bez predrasuda, nekoga ko kao Јohan ne poznaje svijet o kome govori i ne mogu ga ’optužiti‘ da je pristrasan. Želim da ovu predivnu priču podignem na jedan veći, internacionalni nivo.

Poslije Dželetovićeve knjige o „žutoj kući“ i ilegalnoj trgovini organima, Kampf je, kaže, počeo da čita sve do čega je mogao da dođe – novinske članke, intervjue, gledao je dokumentarce… Ali i dalje ima mnogo pitanja.

– To je veoma bolna tema za srpski narod, ali nažalost, slične stvari se dešavaju širom svijeta. Ovo jeste srpska priča, ali problem je svjetski. Takve rane ne zastarijevaju, ali možda je ovo pravo vrijeme da se zapitamo, na globalnom nivou, šta se događalo, šta se još uvijek dešava i zašto niko ne odgovara zbog toga – kaže Kampf.

Prema njegovim riječima, ne može se pobjeći od politike u filmu, jer je tema takva.

– Namjeravam da ispričam činjenice o onome što se desilo, ali i da pitam gdje je bio NATO, gdje Rusija, a gdje Amerika dok se to dešavalo. Zašto nismo reagovali? Јer to se desilo poslije rata na Kosovu, kada su nam rekli ’sve je u redu, rat je gotov, mi smo tu‘. To jeste političko pitanje. I to se dešava i sada svuda u svijetu. Ali šta je sa crnim tržištem, trgovinom robljem, prostitucijom, svim onim što procvjeta kada ’stabilizuju situaciju‘. Serija koju planiramo da snimamo poslije filma biće nastavljena u tom pravcu – najavljuje reditelj.

Njegov poslednji film „Imprisioned“ snimljen je u Portoriku, 80 odsto na engleskom i ostalo na španskom jeziku. Plan je da i „Žetva“ bude većinski na engleskom, s međunarodnom glumačkom ekipom koja će skrenuti pažnju na ovu priču.

Poslije odabira lokacija u Srbiji, Kampf se prije dva dana vratio u Los Anđeles, gdje će tokom leta sastavljati glumačku ekipu. U nezvaničnim je pregovorima sa nekim poznatim imenima oko uloge glavnog junaka, Nijemca Јohana, a o kome je riječ, kaže, otkriće u avgustu, kada se potpišu ugovori.

– Kada ljudi vide stranca u Srbiji, posebno u unutrašnjosti, pozovu ga na kafu i rakiju, pokažu mu i riječima i djelom da je dobro došao. To je tako dirljivo i ljudski i to je upravo ono čime mi u Americi volimo da se hvalimo – da smo otvoren narod, ali to jednostavno nije tačno. Јa sam Amerikanac, ali me ovdje niko ne mrzi, naprotiv! Upravo tako je dočekan naš junak Јohan i to je ono što želim da ispričam. Mrzili su ga samo oni koji su imali nešto da sakriju – smatra Kampf.

 

Izvor:(SPUTNIK)