Američki portal objavio priču djeteta iz koncentracionog logora za koji je u svijetu malo ko čuo

Selekciona komisija američke nagrade „Zlatni globus“ objavila je zvanično na svom portalu goldenglobes.com analitički tekst o filmu „Dara iz Jasenovca“ u kom se kaže da je riječ o priči iz jednog od najvećih logora za za koji je u svijetu malo ko čuo.

„Većina priča iz Drugog svjetskog rata ispričana je iz perspektive žrtava na osnovu istinitih svjedočanstava, ali rijetko vidimo priču djeteta iz koncentracionog logora za koji je rijetko ko čuo, a Jasenovac je bio jedan od najvećih“, piše na portalu goldenglobes.com na početku prikaza filma „Dara iz Jasenovca“ reditelja Predraga Gage Antonijevića.

Prikazivanje Antonijevićevog filma kreće u bioskopima širom Sjedinjenih Američkih Država početkom februara, a pored trke za „Zlatni globus“, predstavljaće Srbiju i u trci za 93. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke – Oskar, u kategoriji za najbolji međunarodni film.
Ustaše ubijale više nego u drugim logorima

Tekstu na portalu goldenglobes.com bavi se istorijskom pozadinom priče filma. Uz razumijevanje za srpske žrtve u njemu se navodi da je o „Jasenovcu“, iako je bio jedan od najvećih logora za , u svijetu malo ko čuo.

„Ovim mjestom upravljao je vladajući ustaški režim, Hrvatski revolucionarni pokret, kako su se sami nazivali. Oni su bili ultranacionalistička, fašistička i teroristička grupa koja je obavljala prljave poslove hrvatske vlade, nakon što su Hrvati sklopili pakt s Hitlerom, brutalno ubijajući i mučeći više Jevreja, Roma i Srba nego u većini drugih koncentracionih logora,“ navodi se na portalu goldenglobes.com.

Potresna istorijska saga „Dara iz Jasenovca“ reditelja Predraga Gage Antonijevićana na jedinstven način opisuje borbu, hrabrost i stradanja srpskog naroda tokom Drugog svjetskog rata iz perspektive desetogodišnje djevojčice Dare.

Ovu tragičnu priču, napisanu na osnovu istinitih događaja i svjedočenja žrtava rata, gledaoci iz Čikaga, Dalasa, Hjustona, Atlante, Feniksa i drugih većih gradova imaće priliku da pogledaju od 5. februara, a nešto kasnije film će se prikazivati i u Filadelfiji, Detroitu, Indianapolisu, Orlandu, Klivlendu i brojnim drugim metropolama širom SAD.

Komadant Jasenovca: Srbi su niža rasa

Film, koji su podržali Vlada Republike Srbije i Filmski centar Srbije, govori o porodici razorenoj smrću i razdvajanjem, od koje ostaju samo desetogodišnja Dara i njen dvogodišnji brat Budo. Dara preuzima na sebe misiju da zaštiti i spasi svog malog brata.

„Reditelj se ne libi da prikaže zločine koji su počinjeni, kao i da skrene pažnju na podatak da su Nijemci tražili od komandanta logora da ‘očisti’ lokalno stanovništvo od Jevreja i Roma, ali ne i od Srba. Na to im je ustaški komandant logora odgovorio da Srbi (i Sloveni uopšte) potpadaju pod nacističku kategoriju ‘Untermenschen’ (niža rasa)“, ističe se na portalu goldenglobes.com.

Prvi film o strahotama Jasenovca

„Ovo je prvi igrani film koji razotkriva strahote Jasenovca i rasvjetljava besmislene zločine počinjene na štetu stotina hiljada žrtava, od kojih su mnoga bila djeca. I dok film otkriva ove tragedije, na kraju priča priču o preživljavanju i otpornosti, o snazi, hrabrosti i istrajnosti,“ kaže reditelj Antonijević.

On je ranije za Sputnjik istakao da je najvažnije da se priča o tom zlu ispriča konačno i da se ti krici jasenovačkih žrtava koji su 75 godina gušeni čuju što dalje.

Za glumca Igora Đorđevića građenje lika ustaše Ante Vrbana je bilo teško i potresno: Osećanja sam da je film “Dara iz Jasenovca” nastao kao uzvišena i ljudska potreba za sećanjem na mnoge žrtve jednog ludila, ispričan narativom pažljivo biranim i režiranim.

Njegov kolega Marko Janketić igra zloglasnog zapovjednika logora Jasenovac Maksa Luburića.

„Nemam scenu u kojoj ubijam. Ja zadajem naređenja koja drugi izvršavaju. Sećam se da su statisti, Romi koji su svirali, igrali i glumili logoraše, bili zabezeknuti onim što su vidjeli, a to je gluma. Zamislite kako je to izgledalo u stvarnosti“, rekao je Janketić za Sputnjik.

 

 

Ostavite komentar: