2. Međunarodni salon stripa „Deveta dimenzija“ u Kamenoj kući

27.09.2019. | 11:56

U Kamenoj kući na Tvrđavi Kastel u periodu od 4 – 6. oktobra 2019. godine održaće se 2. Međunarodni salon stripa „Deveta dimenzija“ u organizaciji Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske „Deveta dimenzija“, a u saradnji sa Banskim dvorom – Kulturnim centrom.

Drugo izdanje Salona stripa posjetiocima će ponuditi brojne sadržaje. Planirana je postavka deset retrospektivnih izložbi sa preko 600 stranica stripa, te promocije brojnih strip izdanja. Iz bogatog programa organizatori posebno izdvajaju strip radionice i strip školu. Radionice i materijal su besplatni. Zahvaljujući pomoći Italijanske ambasade u BiH i ambasadoru Nikoli Minasiju gosti salona su i dva autora iz Italije.

Ove godine posjetioci će imati priliku da se upoznaju sa Fabiom Ćelonijem iz Italije koji je 1990. godine ostvario prvi kontakti sa „Diznijem“. Godinu dana kasnije ta saradnja dovodi do objavljivanja priče o „Mikiju Mausu“. Ćeloni radi i za druge „Diznijve“ publikacije: „Pk“, „Paperino“, „Paperfantasy“, „Paperinik“. Godine 2000. godine, započinje saradnju sa izdavačkom kućčom „Boneli“, koja ga je angažovala kao crtača popularnog strip serijala „Dilan Dog“. On je i kaver – crtač naslovnih stranica za serijal „Bred Baron“, mini seriju za koju je napravio i nekoliko stranica osamnaestog broja.

Među ostalim gostima koji su postigli zapažene rezultete na strip sceni su i Marika Daloko iz Italije, Igor Marković, Aleksa Gajić i Zoran Stefanović iz Beograda, Nenad Cvitičanin iz Inđije , Darko Kreč iz Zagreba, Lazo Sredanović iz Tivta, Milan Mandić i Srđan Salat iz Istočne Ilidže, Zdravko Knežević iz Prnjavora, Srđan Vranješ iz Banjaluke, Borislav Maljnović iz Doboja, Jovan Bratić i Goran Lojpur iz Nevesinja Aleksandar Petrić iz Bratunaca i Predrag Ikonić sa Pala.

IZLOŽBE

  1. Fabio Ćeloni, izložba strip tabli nastalih za izdavačke kuće Boneli i Panini
  2. Marika Daloko, „Life in sketch“- izložba fotografija koja predstavlja rad 11 italijanskih strip crtača, njihov život u stripu, oko stripa i za strip.
  3. „David i ja“ – izložba strip kaiševa stripa David Štrpac, doajena stripa u Republici Srpskoj, pokojnog Mira Mlađenovića
  4. Aleksa Gajić – izložba strip tabli
  5. „Čudnovati stripovi Alekse Gajića“ – izložba stripova nastalih na raznoraznim površinama i matćrijalima
  6. „Duge noći i crne zastave“ – izložba strip tabli iz drugog albuma ovog serijala nastalih po djelu pisca Dejana Stojiljkovića, autor crteža Nenad Cvitičanin
  7. „Linije fronta“ – izložba stripova natemu Prvog svjetskog rata
  8. „Dikan i Stari Sloveni“ – 50 godina stripa „Dikan“ crnogorskog autora Lazara Sredanovića
  9. „Treći argument“- izložba tabli iz strip albuma koji je nastao po djelima književnika Milorada Pavića, autora Zorana Stefanovića i Zorana Tucića
  10. „Lost hope“ – izloba strip tabli prve mange u Republici Srpskoj banjalučkog autora Srđana Vranješa
  11. Izložba strip tabli Škole stripa „Kunova“ Zdravka Kneževića

 

(BL PORTAL)