Zvorničaninu prijete dvije godine robije: Potvrđena optužnica za proganjanje

27.11.2023. | 12:18

Osnovni sud u Zvorniku potvrdio je optužnicu protiv Alekse Jokića zbog krivičnog djela proganjanja.

Prema navodima iz optužnice, Jokić je krivično djelo izvršio u periodu od 24. juna do 26. avgusta ove godine na području Zvornika.

– Nakon što je prethodno sačekivao S. S. ispred stambene zgrade u Malom Zvorniku u kojoj se nalazi stan u vlasništvu oštećenog, gdje je fotografisao zgradu i raspitivao se za oštećenog, te tom prilikom mu oštetio bravu od ulaznih vrata stana, optuženi je u više navrata, kontinuirano uhodio i pratio S.S. prilikom njegovog kretanja za vrijeme korištenja pauze na poslu – navodi se u potvrđenoj optužnici, prenosi Srpskainfo.

Jokić je tako oštećenog posmatrao dok je ovaj boravio u kafiću, zbog čega je S. S. promijenio mjesto na koje dolazi. Međutim, ni to nije zaustavilo uhođenje, pa je optuženi svojim vozilom stalno prolazio i obilazio kuću u kojoj S. S. živi sa porodicom, a što je zbog ranije upućenih prijetnji kod S. S. izazivalo osjećaj tjeskobe kao i straha za vlastitu sigurnost.

Optuženi je 26. avgusta ove godine oko 21.15 došao ispred porodične kuće oštećenog, te istog dozivao da izađe, pa kada je oštećeni vidio o kome se radi, otišao je u zaklon i nije se odazvao, a tom prilikom je u kući bila i njegova bolesna supruga, što je sve kod oštećenog izazvalo osjećaj tjeskobe i straha kako za vlastitu sigurnost, tako i za članove njegove porodice.

– Dakle, uporno i kroz duže vrijeme pratio i uhodio drugo lice i uspostavljao neželjeni kontakt što je kod lica izazivalo promjene životnih navika, tjeskobu i strah za vlastitu sigurnost – navodi se u optužnici protiv Jokića.

Prema Krivičnom zakoniku RS za proganjanje je zaprijećeno maksimalno dvije godine zatvora.