Zloupotrijebio položaj! Optužen direktor Službe za zapošljavanje u BiH

06.10.2023. | 07:33

Opštinski sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Tužilaštva USK protiv Rame Sulića, direktora Službe za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona, koja ga tereti da je počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.

Njemu se na teret stavlja da je, obavljajući dužnost direktora, svjestan da zloupotrebljava svoja službena ovlaštenja i djeluje mimo njih, povrijedio radna prava i pričinio materijalnu štetu N.S. i N.I, zaposlenicima Službe za zapošljavanje USK.

Oni su inače svjedoci Tužilaštva USK u predmetu koji se vodi protiv više optuženih zaposlenika pomenute službe, uključujući i direktora. Sulić je, naime, optužen da je donio odluku o otkazu ugovora o radu sa ponudom zaključenja novoga za oštećenu N.S, te ju je premjestio na poziciju stručnog saradnika za pravne, kadrovske i opšte poslove, a N.I. na poziciju stručnog saradnika za materijalno-socijalnu sigurnost nezaposlenih lica, odnosno na niža radna mjesta.

“Kao razlog naveo je promjenu u organizaciji službe i neispunjavanje zadataka, a prethodno nije proveo postupak za donošenje takvih odluka, te je tako teže povrijedio prava oštećenih. Sulić je potom donio odluku o pokretanju postupka za utvrđivanje odgovornosti zaposlenika N.I, a poslije toga donio nezakonito rješenje o otkazu ugovora o radu”, stoji u optužnici, prenose Nezavisne.