Zločin protiv čovječnosti: Podignuta optužnica protiv Vidovića i Vujovića

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Marinka Vidovića i Pere Vujovića za krivično djelo zločin protiv čovječnosti na području mjesta LJeševo, u opštini Ilijaš.

Ove državljane BiH i Srbije optužnica tereti da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH tokom juna 1992. godine postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme rata, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Vidović je optužen u svojstvu komandanta, a Vujović kao pripadnika Interventnog voda Prve ilijaške lakojurišne brigade Vojske Republike Srpske.

Oni se terete da su 5. juna 1992. godine, zajedno sa drugim osobama, izvršili napad na bošnjačke civile u mjestu LJeševo i ubili dvadeset civila, te teže ranili dvije osobe, dok su ostali odvedeni u prisilno zatočenje u mjestu Podlugovi.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 19 svjedoka, među kojima jedan svjedok uz dodijeljene mjere zaštite, dva stručna vještaka sudsko-medicinske struke, prilaganjem izjava preminulih svjedoka, te svjedočenjem oštećenih članova porodica ubijenih, kao i prilaganjem više od 120 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Ostavite komentar: