Zeljković u bjekstvu: Troje uhapšeno zbog zloupotreba u procesu javnih nabavki

U akciji MUP-a Republike Srpske, koja se provodi po nalogu Republičkog javnog tužilaštva zbog nezakonitih radnji Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske u postupku javnih nabavki, uhapšeni su Slavko Bojić, Saša Marković i Dragan Dubravac, dok se traga za direktorom Instituta Branislavom Zeljkovićem, potvrdila je portparol ovog tužilaštva Dragica Tojagić.

Tojagićeva je rekla da se Zeljković nalazi u bjekstvu i da se za njim intenzivno traga, te da se sumnja da se nalazi na području Banjaluke.

Ona je navela da još traje akcija MUP-a Republike Srpske, koja se provodi po nalogu Posebnog odjeljenja Republičkog javnog tužilaštva.

“Vrše se pretresi više lokacija Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i više privatnih firmi”, istakla je Tojagićeva.

Postupajući tužilac više detalja će o predmetu iznijeti sutra, jer kako navode “akcija još traje”.

Ranije je rečeno da Zeljković nije pronađen na radnom mjestu, a da je tražen i na adresi. Te informacije u MUP-u nisu željeli komentarisati, upućivali su novinare na Republičko javno tužilaštvo koje sprovodi akciju.

Inače, predmet istrage su ugovori koje je pregovaračkim postupkom sklapao Institut za javno zdravlje RS tokom korona krize. Pod lupom su firme Travel4fun i Procontrol zbog čega su i privedeni njihovi direktori Saša Marković i Slavko Bojić.

Tako su dva ugovora dodijeljena firmi “Procontrol”, a bila su “teška” 345.000 KM i 1,65 miliona KM bez PDV. Ugovor od 1,6 miliona je raskinut, jer nije ispoštovan rok isporuke. Sa “Travel 4 fun” Institut je sklopio ugovor vrijedan 2,38 miliona KM o nabavci zaštitne opreme. Kasnije je saopšteno da je ta agencija bila dio grupe ponuđača sa firmom “Promeding” iz Laktaša, koja ima dozvolu Agencije za lijekove BiH.

Ostavite komentar: