Završio iza rešetaka: Muškarac osumnjičen da je provalio u kuću, pa je zapalio hepo kockama

Miroslavu Tomiću (31) iz Brčkog, osumnjičenom da je u naselju Dubrave provalio u jednu kuću, a zatim je hepo kockama i zapalio, Osnovni sud u Brčkom odredio je pritvor na prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Jednomjesečni pritvor Tomiću, koji je prethodno osuđivan za slična krivična djela, ali i za ubistvo sugrađanke, određen je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo.

Tužilaštvo Distrikta otvorilo je istragu protiv Tomića zbog sumnje da je prije sedam dana u mjestu Dubrave, prethodno razbivši prozor na kući Ž. G. ušao unutra i podmetnuo požar.

“On je u dnevnom boravku upotrebom hepo kocki izvršio paljevinu kreveta koji je planuo posljedično čemu se požar proširio i na ostale prostorije unutar kuće koje su izgorjele”, navodi se u naredbi za provođenje istage.

Sumnja se, takođe, da je prilikom izlaska iz kuće oduzeo dijelove sanitarne i druge opreme pribavivši protivpravnu imovinsku korist u vrijednosti oduzetih predmeta.

Policija Brčko distrikta BiH uhapsila ga je 10. januara, te ga naredni dan dovela u prostorije Tužilaštva i predala tužiocu na daljnje procesuiranje.

Nakon što je Tomić ispitan u svojstvu osumnjičenog Tužilaštvo je, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo, predložilo sudu da mu odredi pritvor

Prihvativiši tužilački prijedlog, sud je donio rješenje o pritvaranju osumnjičenog na period od jednog mjeseca.

“Iako se osumnjičeni može žaliti Apelacionom sudu Distrikta, žalba na rješenja o pritvoru ne zadržava njegovo izvršenje. Tužilaštvo i Policija s druge strane intenzivno nastavljaju prikupljanje dokaza za krivična djela paljevine (iz člana 295 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) i teške krađe (iz člana 281 stav (1) Krivičnog zakona)”, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Ostavite komentar: