Završeno suđenje policijskim inspektorima: Hapsili druge dilere i tjerali ih da za njih diluju drogu

BANJALUKA – Završnim riječima tužilaštva i odbrane u Okružnom sudu u Banjaluci okončano je ponovljeno suđenje bivšim inspektorima za narkotike CJB Banjaluka Srđanu Raduloviću i Ognjenu Stijaku.

Završnim riječima tužilaštva i odbrane u Okružnom sudu u Banjaluci okončano je ponovljeno suđenje bivšim inspektorima za narkotike CJB Banjaluka Srđanu Raduloviću i Ognjenu Stijaku, optuženima za šverc droge.

Optužnicom Radulović je označen kao organizator, a Stijak kao član grupe koja se od početka 2011. do oktobra 2013. godine bavila prodajom droge. Za potrebe grupe koristili su infrastrukturu MUP RS. Navodi se da su hapsili i zastrašivali druge dilere i tjerali ih da za njih diluju drogu, zaplijenjenu u policijskim akcijama.

Republički tužilac Živana Bajić zatražila je od suda da optužene oglasi krivim i da ih kazni u skladu sa zakonom. Uz to, zahtijevala je i da im se zabrani vršenje dužnosti najmanje pet godina.

– Svi navodi optužnice su potvrđeni i dokazano je da su počinili krivično djelo koje im je stavljeno na teret – rekla je Bajić.

Naglasila je da su na strani optuženih brojne otežavajuće okolnosti, budući da su bili službenici MUP RS.

– U društvu je trebalo da uživaju povjerenje i autoritet, što su zloupotrijebili. Nanijeli su nesagledivu štetu MUP RS i pokazali upornost jer su tri godine vršili krivična dijela iskazujući drskost i bezobzirnost, zlostavljajući i ucenjujući više osoba – rekla je Bajićeva.

Srđan Radulović i Ognjen Stijak

Stijak je insistirao da prije Radulovića iznosi završnu riječ, kako bi s tim “što prije završio” i otputovao u Njemačku, gdje je našao posao. To mu je udovoljeno nakon kraće polemike, tokom koje je prijetio da će nedoličnim ponašanje natjerati sudsko vijeće da ga izbaci iz sudnice.

– Kad završim, izbacite me. Skakaću ovdje, a vi napišite da sam se nedolično ponašao – govorio je Stijak.

U završnoj riječi Stijak i njegov branilac Marinko Brkić zatražili su oslobađajuću presudu, ukazujući na nezakonitu istragu.

– Ustavni sud BiH je utvrdio povredu mojih prava na pravično suđenje korišćenjem nezakonitih dokaza – rekao je Stijak.

Ukazao je da su to iskaz bivšeg inspektora i svjedoka pokajnika Slavka Đurića, koji je detaljno pobijao, te iskaz osuđivanog narko–dilera Gorana Bošnjaka (optužnicom označeni kao članovi grupe). Smatra i da je odluka da se Bošnjakov iskaz ne izuzme iz spisa direktno kršenje odluke Ustavnog suda.

Nekoliko uvreda Stijak je iznio na račun tužioca, istovremeno kritikujući sudsko vijeće da su tužioca stavili u povlašćen položaj.

– Na osnovu jednog nezakonitog iskaza strpali ste me u pritvor dvije godine i osudili na pet i po godina zatvora. Obilježili ste me za cijeli život kao narko-dilera. Trajno ste mi narušili zdravlje i uništili život – završio je Stijak, kroz jecaje i u suzama.

Radulović i njegov advokat Milan Romanić takođe su tražili oslobađajuću presudu i isticali na “stotine grešaka” u postupku, koji je utvrdio i Ustavni sud.

SUD USVOJIO APELACIJE

Presudom Vrhovnog suda RS Srđan Radulović je osuđen na 11 godina, a Stijak na pet godina i pet mjeseci. Međutim, presuda je ukinuta nakon što je Ustavni sud BiH usvojio njihove apelacije zbog povrede prava na pravično suđenje, korišćenjem dokaza koji su proglašeni nezakonitim. Kao član grupe na šest godina zatvora osuđen je i inspektor Marko Kovačević, čija je apelacija proglašena zakasnjelom.

 

Izvor:(Novosti.rs)Ostavite komentar: