Završena inspekcija u zatvoru nakon samoubistva osuđenika: Nije bilo propusta u KPZ Banjaluka

15.04.2022. | 19:06

Komisija Ministarstva pravde Republike Srpske, koja je obavila vanredni inspekcijski nadzor u banjalučkom zatvoru nakon samoubistva osuđenika, utvrdila je da u konkretnom slučaju nije bilo propusta nadležnih u ustanovi.

Sanja Džombić, portparol Ministarstva pravde RS, izjavila je za Srpskainfo da je cilj vanrednog inspekcijskog nadzora bio da se utvrdi zakonitost postupanja pripadnika Službe obezbjeđenja u konkretnom slučaju.

– Na osnovu uvida u kompletnu dokumentaciju pritvorenika Zdravka Milanovića, kao i u dokumentaciju Službe obezbjeđenja, konstatovano je da su pripadnici Službe obezbjeđenja Kazneno-popravnog zavoda u Banjaluci u slučaju samoubistva vješanjem pritvorenika Milanović Zdravka, postupali u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske, Zakonom o krivičnom postupku Republike Srpske, Pravilnikom o kućnom redu za izvršenje mjere pritvora koji, između ostalog, propisuje i postupke u slučaju smrti pritvorenika kao i u skladu sa Pravilnikom o načinu vršenja službe obezbjeđenja – izjavila je portparolka Ministarstva pravde RS za Srpskainfo.

Sa ovim je ujedno stavljena tačka na slučaj samoubistva osuđenika koje je prijavljeno 1. aprila ove godine u jutarnjim časovima u pritvorskoj jedinici KPZ Banjaluka na Tunjicama.

Osuđenik Zdravko Milanović objesio se par dana nakon što je Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio prvostepenu presudu Okružnog suda u Banjaluci kojom je bio osuđen na šest i po godina zatvora zbog pokušaja ubistva supruge.

Milanović je samoubistvo počinio tako što se objesio u ćeliji uz pomoć čaršafa. Beživotno tijelo pronašli su drugi pritvorenici koji su sa Milanovićem dijelili pritvorsku ćeliju.

Pritvorenik iz ćelije izjavio je istražiocima da je kritičnog jutra oko 3.30 otišao do kupatila i da je tada vidio Milanovića da mirno leži u svom krevetu.

Uviđaj na mjestu samoubistva, kojim je rukovodio dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, utvrdio je da nema tragova nasilja ili nekih drugih dokaza koji bi ukazali da se radilo krivičnom djelu, te je slučaj zaključen kao samoubistvo.

Međutim, ostala je nepoznanica da li je u konkretnom slučaju bilo propusta u radu KPZ Banjaluka, zbog čega je i obavljen uobičajeni insekcijski nadzor.

Osuđeni Milanović je ostavio oproštajno pismo porodici.

Milanović je nedavno pravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora zbog pokušaja ubistva supruge, koje se dogodilo u martu prošle godine u Čardačanima kod Laktaša.

Milanović je u suprugu pucao 15. marta prošle godine oko 23 sata u porodičnoj kući. Prvo je uzeo lovačku pušku, a zatim je otišao u spavaću sobu gdje se nalazila nesrećna žena, te joj naredio da ustane iz kreveta.

– Kada je Nevenka to učinila, cijev puške je usmerio prema njoj. Pokušavajući da se odbrani, ona je svojom rukom uhvatila za cijev puške i gurnula je prema gore. Milanović je u tom trenutku u njenom pravcu ispalio metak koji ju je pogodio u tijelo – navodi se u presudi.

Zdravko Milanović je iskoristio čaršaf kako bi izvršio samoubistvo.

On je čaršaf vezao za poprečnu rešetku u ćeliji u vrijeme kada su druga dvojica pritvorenika iz njegove ćelija spavala, te izvršio samoubistvo.