Zašto je Edinu Gačiću određeno pa obustavljeno psihijatrijsko liječenje?

Osim što je uznemirila i izazvala strah u javnosti, vijest o ubistvu i bjekstvu osumnjičenog otvorila je i druga pitanja, kada je riječ o funkcionisanju cijelog sistema u državi.

Slučaj Edina Gačića pokazao je njegove manjkavosti. Istraživali smo ko je Edin Gačić i kada je prvi put upućen na liječenje, te zašto ono nije nastavljeno nakon njegovog izlaska iz zatvora. Je li sve uzrok propusta u potezima nadležnih institucija iz ranijeg perioda.

Od kada nastupa ili datira poremećaj ličnosti Edina Gačića, sa elementima šizotipnog ili šizoidnog poremećaja pod kojim je svojevremeno vještačen – nije poznato. No u odgovoru Federalnog ministarstva pravde na upit N1 navode da je Gačiću presudom Kantonalnog suda u Zenici iz januara 1999. godine izrečena sigurnosna mjera psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

To je presuda iz vremena Gačićevog prvog ubistva – njegovog nekadašnjeg saborca iz odreda El-Mudžahid. Kaznu je služio u zeničkom zatvoru, a tokom dopusta 2002. godine ubija svoju majku nakon čega mu je izrečena jedinstvena kazna – nepunih 20 godina zatvora. Federalno ministarstvo pravde u odgovoru na upit N1 dalje navodi da je rješenjem Kantonalnog suda u Zenici u julu 2003. mjera psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi – obustavljena.

“Federalno ministarstvo pravde, kao ni Kazneno-popravni zavod poluotvorenog tipa u Bihaću nisu nadležni za upućivanje osuđene osobe u Zavod za forenziku Sokolac nakon izdržane kazne zatvora, niti se može bilo ko uputiti u Zavod za forenziku Sokolac bez pravosnažne odluke nadležnog suda. Naime, prema predmetnom Sporazumu, u Zavod za forenziku Sokolac se mogu uputiti samo one osobe kojima sud odredi mjeru psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi”, kazali su iz Federalnog ministarstva pravde.

Da se nekada radilo drugačije i da sistem ima propuste svjedoči forenzički psihijatar i sudski vještak Omer Ćemalović.

“Ranije u zakonodavstvu ja sam bio zadužen ispred ove institucije da pratim forenzičke pacijente. Ja sam pisao sudu izvještaj svaki šest mjeseci koji je donio tu presudu – da neko treba da se tretira. Nedostaje nam ta jedna karika. Tu je dobro rečeno – ja sam upozoravao, ali drugi opet kažu – nemamo načina da ga smjestimo jer sud smješta. Tako da je tu nastao podobar raskorak”, kazao je Omer Ćemalović, forenzički psihijatar.

Sve policijske agencije sada traže osobu za koju se sumnja da je dobro obučena i sklona skrivanju. Osobu koja je još 1999. upućena na psihijatrijsko liječenje koje je, kako se navodi, ukinuto nakon novog ubistva – ubistva majke.

“Čovjek je ubio svoju majku i onda je sjedio u tom stanu dva sata, kako on kaže u svojoj izjavi još 2002. godine, čini mi se, jeo rahat lokum, slušao muziku i onda je izašao i otišao za Crnu Goru i tu je uhvaćen i ponovo vraćen čini mi se u MUP KS”, pojasnio je Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH.

O nejasnoćama u postupanju nadležnih institucija ukazuje se još od pisma upozorenja iz bihaćkog zatvora gdje je Edin Gačić proveo posljednjih šest mjeseci kazne. Jasno je upozoreno da je psihijatrijski bolesnik koji bi na slobodi mogao ponoviti krivično djelo. U Centru za socijalni rad Banjaluka koji je Edin Gačić redovo posjećivao nakon izlaska iz zatvora 2017. navode da je liječenje energično odbijao. Gačić je živio u Banjaluci, kratko volontirao u jednoj nevladinoj organizaciji, vratio, te potom prodao porodičnu imovinu.

“Sistem je radio onako kako je predviđeno procedurama i ne može njega niko zadržati na izdržavanju kazne dalje od onoga koliko je to predviđeno. U ovom slučaju, nakon njegovog puštanja trebalo se prema njemu više operativno posvetiti od strane policije i drugih službi, ako se zavređivao njegov tretman, da bi se moglo na vrijeme reagovati”, kazao je Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku UNSA.

Evidentna je bila činjenica da se bez “novog događaja” neće nastaviti Edinovo liječenje iako je to bilo nužno i prijeko potrebno” – dio je izjave iz banjalučkog Centra za socijalni rad. Više od godinu nakon toga, Edin Gačić počinio je novo ubistvo kod Konjica, a nedugo potom osumnjičen je i za još jedno – ubistvo policajca.

 

Izvor:(N1 BiH)

 

Ostavite komentar: