Zapošljavao koga je htio: Načelnik osuđen na deset mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja

26.10.2020. | 16:02

Načelnik Bugojna Hasan Ajkunić osužen je nepravosnažno na kaznu zatvora u trajanju do 10 mjeseci zbog počinjenog kirivčnog djela Zloupotrebe položaja u sticaju s krivičnim djelom povrede ravnopravnosti u zapošljavanju.

Opštinski sud u Bugojnu Ajkunića je zbog toga osudio nepravosnažno na deset mjeseci zatvora nakon čega je Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona je uložilo žalbu Kantonalnom sudu u Novom Travniku zbog kazne, smatrajući da je kazna preblago odmjerena, te da se izrečenom kaznom zatvora od 10 (mjeseci) ne može ostvariti svrha kažnjavanja niti svrha specijalne a ni generalne prevencije.

Ajkuniću se stavljalo na teret da je od januara 2011. godine do januara 2016. godine kao načelnik opštine Bugojno prekoračio granice svojih službenih ovlasti u postupku prijema namještenika i državnih službenika u radni odnos, te je po svom nahođenju uskraćivanjem prava građanima na slobodu zapošljavanja pod jednakim uslovima protivno odredbama Statuta Opštine Bugojno, Zakonu o namještenicima i organima državne službe u FBiH kao i Zakonu o državnoj službi u FBiH vršio prijem u radni odnos bez provođenja procedure javnog oglašavanja i mimo Agencije za državnu službu FBiH.

Ajkunić je tako zasnovao radni odnos sa 12 osoba, dok je suprotno odrebama Zakona o obligacionim odnosima u periodu od 3. maja 2012. godine do 1. decembra 2015. godine zaključio 20 Ugovora o djelu sa Ž. I. za obavljanje poslova potrebe mjesne zajednice Poriče za pružanje pomoći mještanima u organizaciji proljetne sjetve i stručne pomoći korisnicima poljoprivrednih poticaja na terenu.

Takođe, s A. Š. je zaključio 21 Ugovor o djelu u periodu od 30. novembra 2011. godine do 1. decembra 2015. godine za poslove na provjeri korisnika podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji, iako je u okviru nadležnih službi opštine Bugojno imao zaposlene radnike za te poslove, piše Klix.