Za oružanu pljačku Novakoviću i Popoviću više od 12 godina robije

Nevenko Novaković zvani Neno (29) iz Doboja, te Dejan Popović (25) iz Modriče u Vrhovnom sudu Republike Srpske pravosnažno su osuđeni na 12 godina i osam mjeseci zatvora zbog pljačke supružnika penzionera Slavka i Ljubice Marković, od kojih su prijeteći pištoljem oteli više hiljada KM.

Osim za razbojništvo, osuđeni su i za krađu 500 KM iz “mercedesa” u vlasništvu Đorđa Nikolića. Novaković je osuđen na sedam godina i sedam mjeseci zatvora, a Popović na pet godina i mjesec.

Njima su tako potvrđene ranije izrečene kazne u dobojskom Okružnom sudu.

– Vijeće je odbilo kao neosnovane žalbe okružnog tužioca te Novakovića i njegovog branioca i advokata Popovića. Potvrđena je prvostepena presuda Okružnog suda u Doboju – rekli su u Vrhovnom sudu RS.

Osim Novakovića i Popovića, u pljački penzionera učestvovao je i Zoran Kuzmanović koji je u bjekstvu pa je proces protiv njega razdvojen, piše “Glas Srpske“.

Prema prvostepenoj presudi dobojskog Okružnog suda, supružnici Marković opljačkani su u noći između 27. i 28. avgusta 2018. godine, kada su razbojnici upali u njihovu kuću u Kožuhama kod Doboja.

U kuću su upali Kuzmanović i Novaković, dok ih je Popović čekao u autu kod Kuzmanovićeve kuće. U kuću su ušli kroz kotlovnicu, a Markovići su u to vrijeme spavali na spratu.

Čuvši buku, Ljubica je sišla niz stepenice i šokirala se kada je uočila razbojnike.

Prijeteći pištoljima oni su je zaključali u sobu i tražili da kaže gdje joj je suprug, a kada im je odgovorila da je na spratu i da spava, otišli su do njega i tražili da im kaže gdje je novac.

Pregledali su kuću i na više mjesta pronašli upakovan novac.

Ukupno su ukrali 3.300 KM, 10.300 švajcarskih franaka kao i 1.400 evra, a nakon toga su zaprijetili supružnicima da ne zovu policiju ili će im zapaliti kući i auto te su ih zaključali u sobi i pobjegli.

Otišli su do Kuzmanovićeve kuće, gdje ih je u vozilu čekao Popović, odakle su se odvezli do kuće Vesne Stojanović, a zatim se s njom uputili u Doboj do stana koji je ona iznajmila i tu su podijelili plijen.

Stojanovićevoj su tada dali 200 franaka i 20 evra, a ona je Novakoviću dala odjeću da se presvuče. Stojanovićeva je u dobojskom Okružnom sudu osuđena za pomaganje razbojnicima na uslovnu kaznu od pola godine.

Tokom istrage i hapšenja osumnjičenih pronađen je dio ukradenog novca i vraćen vlasnicima.

Novaković i Popović ranije su osuđivani na uslovne kazne zbog raznih krivičnih djela.

ODBRANA
Branilac Dejana Popovića, advokat Marko Dragić, tvrdi da je njegov klijent nevin i da nije učinio djelo za koje je osuđen.

Naglasio je da je presudom i optužnicom protiv njegovog branjenika nastojano da se zaštiti organizovani kriminal pojedinih dobojskih policajaca i Zoran Kuzmanović koji je njihov doušnik.

– Moj klijent nije ni bio blizu mjesta razbojništva, već stotinama metara dalje i on s tim nema ništa. Istragom nisu nađeni ni dokazi za krađu. Ovo je zaštita organizovanog kriminala policije i policajaca koji su sve osmislili te uputili Kuzmanovića kako da počini krivično djelo, koga da opljačka te su s njim dijelili plijen – rekao je Dragić.

 

 

Ostavite komentar: