VIDEO – Poginuo Anđelo Grubišić, poznat kao “leteći čovjek”

Britanski inženjer astronautike srpskog porijekla, profesor doktor Anđelo Grubišić (38), poginuo je prilikom testiranja letećeg odjela, koje je sam dizajnirao, javili su britanski mediji.

Grubišić je nastradao u utorak prilikom skoka sa nepokretnog objekta, tzv. bejs džampinga, u Saudijskoj Arabiji, nekoliko sedmica nakon što ga je Britanska padobranska asocijacija proglasila šampionom letenja u letačkom odijelu.

Grubišić je predvodio dizajnerski tim koji je radio na letačkim odijelima u Univerzitetu u Sautemptonu gdje je predavao astronautiku.

Prethodno je radio i na pogonima za letjelice u Evropskoj svemirskoj agencijie (ESA) i Američkoj svemirskoj agenciji (NASA).

Godine 2015. je pokrenuo “Projekat Ikarus” i dizajnirao letačka odijela koja su rušila rekorde, dok je istovremeno radio na unapređenju njihove bezbjednosti.

Njegova porodica je navela da je Anđelo izgubio život radeći ono što je najviše volio, skakao u letačkom odijelu i poručila da želi da osigura da cijeli svijet zna za njegova dostignuća i ambicije.

Grubišić, poznat i kao “leteći čovjek”, čiji je otac porijeklom iz Like, boravio je u Srbiji prošle godine.

– Ono što želim od života je da letim, oduševljava me mit o Ikaru i to kako je za njega letenje bilo jednostavno. Bio bih najsrećniji kada bismo mogli da letimo bez ičega. To se naravno neće dogoditi, ali pokušavamo da opremu kojom letimo, svedemo na minimum i to me usrećuje – rekao je tada Grubišić.

Izvor:(RTRS)Ostavite komentar: