Velika akcija u BiH: Zaplijenjen stan vrijedan 280.000 KM – evo kome pripada

12.03.2024. | 15:26

U okviru istrage nad uhapšenima u akciji Start, danas, 12. marta službenici Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom zaplijenili su stan u Sarajevu u vrijednosti oko 280.000 KM za koji je utvrđeno da pripada bivšem načelniku Opštine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću.

Ova informacija potvrđena je za portal “Radiosarajevo.ba” iz Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

“Oduzet je stan koji se dovodi u vezu s akcijom Start koja se vodi protiv bivšeg načelnika Opštine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, iz člana 342. organizovani kriminal Krivičnog zakona FBiH. Stan nije na gospodinu Hadžibajriću već na licu koje se zove Buturović Džemaludin. Po onome što piše vrijednost nekretnine je oko 280.000 KM, s tim što agencija po preuzimanju radi vlastitu procjenu vrijednosti imovine”, kazali su iz ove agencije.

Podsjećamo, Hadžibajrić se nalazi u zeničkom zatvoru. Hadžibajrić je uhapšen u akciji “Start”, u maju 2023. godine. Tužilaštvo KS ga tereti za krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja/ovlaštenja, pranje novca, primanje i davanje dara.

Sumnjiči se da su od 2019. do maja 2023. godine Ibrahim Hadžibajrić i Еlmedin Karišik organizirali i rukovodili kriminalnom grupom čiji su članovi bili Alma Destanović, Seid Hadžibajrić i druge osobe.

Dodajmo i kako su na referendumu koji je održan u julu 2023, građani Opštine Stari Grad glasali za opoziv načelnika Hadžibajrića, a na izborima održanim u oktobru iste godine, njegovo mjesto preuzeo je Irfan Čengić (SDP), piše Radio Sarajevo.

Oznake: Akcija, BiH, Stan, Zapljena