Vatrogasci sjekli vozilo da izvade tijelo: Odvezla prijateljicu, pa poginula na pružnom prelazu

Kristina C. (36) iz Prijedora poginula je kada na pružnom prelazu, u prijedorskom naselju Topolik, putnički voz udario u njen automobil marke “opel astra”.

Voz je saobraćao na relaciji Banjaluka-Prijedor, a ona je bila sama u vozilu. Vraćala se prema gradu, nakon što je prethodno u jedno tamošnje naselje odvezla prijateljicu.

“Iz zasad nepoznatih razloga, ‘astra’ se našla na pruzi u trenutku nailaska voza. Voz je udario u njenu stranu vozila i nije joj bilo spasa, poginula je na mjestu. Voz se zaustavio nekih 500-600 metara od mjesta udara. Dijelovi vozila su bili razbacani na sve strane, a prizor je bio stravičan”, ispričao je izvor Srpskainfo.

Sagovornici kažu da su zbog ove nesreće morali reagovati i prijedorski vatrogasci, koji su sjekli vozilo kako bi izvukli djevojku.

Mještani kažu da mašinovođa nije uspio da zakoči voz, te da je udar voza u automobil bio toliko jak da se čuo širom naselja.

Ginuli i pješaci

Komšija, koji je čuo udar, odmah je istrčao iz kuće i pokušao da pomogne, ali je djevojka već bila mrtva.

Jedan mještanin priča da je i on prije nekoliko godina svjedočio nesreći u kojoj je od udara voza poginuo mladić iz komšiluka, te poručuje da što prije treba postaviti bolju signalizaciju na ovom prelazu.

“Često bude magla, a kada je kiša onda se tek ništa ne vidi. Takođe, rasvjeta kod pružnog prelaza ne radi često. Ne znamo zašto ne stave rampu. Ginuli su pješaci, a i vozači. Jednom su četiri mladića poginula. Njih trojica su iz Vrbica vozili komšiju kući u Topolik i svi su poginuli. Tada je pljuštala kiša”, ispričao je jedan od mještana.

Dodaju da su u jednoj od ranijih nesreća poginula dva rođaka.

“Ponekad se uopšte ne čuje da mašinovođa svira. Desi se i da se ljudi zamisle pa ne vide da ide voz. Zato smatramo da bi trebalo postaviti sjvetla, koja treperenjem upozoravaju na blizinu voza”, kaže jedna mještanka.

Alternativni pravci

Prema riječima mještana, u ovom naselju su kuće izgradile raseljene osobe. Tada im je, kako kažu, rečeno da će im put biti izgrađen do pružnog prelaza kod “Žitoprometa”, koji je udaljen par stotina metara od ovog i ima rampu.

“Može se izlaziti iz našeg naselja i preko Stevića mosta, ali on je jako uzak i udaljen je, pa mještani prelaze preko ovog pružnog prelaza”, kažu oni.

Ranko Jakovljević, predsjednik Saveta mjesne zajednice Orlovača, kojoj pripada i Topolik, izjavio je da ovaj pružni prelaz jeste obilježen saobraćajnim znakom, ali da nema rampu.

“Tu su do sada, odnosno ranije, bile tri-četiri nezgode, ali u proteklim godinama nije ih bilo”, rekao je Jakovljević, te potvrdio da su mještani prije 15-20 godina tražili da se postave rampe, kao i da će se sa takvim zahtjevom ići ponovo.

Saučešće

“Željeznice Republike Srpske” izrazile su žaljenje i uputile najiskrenije saučešće porodici u ovom teškom trenutku i tragediji koja je sve pogodila.

“Mašnovođa je, ugledavši automobil koji se nalazio na putnom prelazu, davao znakove upozorenja zvučnom signalizacijom i kočio. Međutim, automobil se i pored svih znakova upozorenja nije pomjerio s putnog prelaza”, ističu iz “Željeznica Republike Srpske”.

Ostavite komentar: