Vatra progutala porodičnu šivaonicu: Braću muči pitanje kako posao ponovo “podići iz pepela”

U požaru koji je izbio u nedjelju naveče u večernjim satima u Puračiću, kod Lukavca, u potpunosti je izgorjela radionica s kompletnom opremom koja je u vlasništvu Tanjića, a od nje su egzistenciju obezbjeđivale tri porodice.

U porodični biznis su bili uključeni roditelji te Benko i njegov brat sa svojim porodicama. Vatra je progutala sve. Srećom, niko nije stradao, a ni njihove kuće nisu u blizini tog objekta.

Inače, porodicu Tanjić javnost je upoznala još u aprilu po plemenitom gestu kada je donirala 50 jastuka za 50 kreveta postavljenih u izolatorij u Sportskoj dvorani Lukavac planiran za  pacijente oboljele od korona virusa sa slabijim simptomima.

Bili su tada spremni donirati i još ako bude potrebno. Pomagali su drugima, pomoć je sada njima potrebna. Kako je za Nezavisne prepričao Benko, neposredno prije požara bio je u radionici, odnosno šivaonici  i sve je bilo u redu.

“Otišao sam odvući robu i brzo se vratio, možda nakon desetak minuta. Vidio sam plamen i vatru, koji su zahvatili cijeli objekat. Ništa se tu nije moglo uraditi. Sve je otišlo”,  ispričao je potreseni Benko Tanjić. Kolika je šteta, nije mogao precizirati tačno, ali misli da je u pitanju najmanje 30.000 KM.

“Izgorjele su kompletno četiri mašine, od kojih su tri bile nove. Izgorjeli su mlin za spužvu, madraci, platna… Ne znam više ni šta je sve bilo unutra. To je bila porodična šivaonica”, kaže Benko i pita se kako da sada obnovi objekat. Otac je teško bolestan i u bolnici je, pa i on i brat moraju naći način da se vrate u posao.

“Razmišljali smo da pokušamo preostale zidove sanirati, a uništeni krov da skinemo. Ali neće moći. Moraćemo sve iznova”, priča i naglašava da su posla imali i da im je šivaonica bila izvor prihoda.

Tanjiće su danas obišli i predstavnici lokalne zajednice, ali nisu mogli obećati puno.

Benka posebno brine što se sve desilo u doba pandemije korona virusa, kada je svaki dinar bitan, a on i brat moraju početi od nule jer je sav porodični kapital stradao u požaru, za koji se pretpostavlja da ga je izazvao kratki spoj na električnim instalacijama u objektu. Braća Tanjići počela su čistiti zgarište, iznositi uništene mašine i ostale predmete, a sve razmišljajući kako će se posao podići iz pepela i od kojih sredstava.

Ostavite komentar: