Uzimao novac za prijem kadeta: Granični policajac priznao krivicu uz nagodbu s Tužilaštvom BiH

Ensar Salčinović, policijski službenik Granične policije BiH koji je uhapšen tokom akcije “Konak” kao i njegov šef Rejhan Raković, pušten je iz pritvora nakon što se nagodio sa Tužilaštvom BiH.

Salčinović je, kako saznaje Klix.ba, postigao nagodbu s Tužilaštvom BiH uz priznanje krivice.

Njegovim priznanjem i pravno-formalno je potvrđeno da je konkurs za prijem kadeta u Graničnoj policiji BiH sproveden nezakonito i da se kao takav mora poništiti jer je rezultat prethodno počinjenog krivičnog djela.

Uprkos svemu tome u Graničnoj policiji BiH i dalje ne pomišljaju da ponište konkurs, iako o tome javno ne žele govoriti.

Pomoćnik direktora Granične policije BiH Dragan Kulić je prijedlog glavnog inspektora GP Svevlada Hoffmana za poništavanje oglasa odbacio uz obrazloženje da Hoffman nema pravni interes da podnosi zahtjev za poništavanje – jer nije kadet.

Podsjetimo, krajem septembra prošle godine pripadnici SIPA su upali u prostorije Granične policije BiH gdje su izvršili pretres zbog sumnje na namiještanje konkursa za kadete, odnosno na uzimanje mita za njihov prijem u službu. Tada su uhapšene tri osobe – Rejhan Raković, Ensar Salčinović i Kenit Čakić.

Osumnjičeni se terete za zloupotrebu položaja, primanje poklona i drugih oblika koristi, primanje nagrade radi trgovine uticaja. Kako se saznaje, oni su za prijem kadeta uzimali 10, 15 i 20 hiljada KM u zavisnosti od nacionalnosti kadeta.

Ostavite komentar: