Uzeo 10.000 i tražio još 30.000 KM! Policijski inspektor žrtvu ucjenjivao zbog Novitovića

01.12.2023. | 16:30

Bivši policijski inspektor Dalibor Bošnjaković je zbog Milana Novitovića ucjenjivao Željka Delića, te od njega uzeo 10.000 KM i tražio još 30.000 KM!

Ovo je u banjalučkom Okružnom sudu izjavio svjedok tužilaštva Srpko Savić iz Bijeljini na suđenju sugrađaninu Bošnjakoviću koji je optužen za primanje mita.

– Željko mi je rekao da ga ucjenjuje inspektor Dalibor Bošnjaković, da mu je već dao 10.000 i da mu on taži dodatnih 30.000 KM. To mi je ispričao kada sam ga pitao šta mu je, jer sam vidio da je nervozan. Bio je tri dana užas – rekao je Savić.

On je na pitanja tužioca zašto je Delić dao Bošnjakoviću taj novac bio konfuzan i prvo je rekao da ga je ucjenjivao zbog zeta Milana Novitovića. Kazao je da je Bošnjaković trebao novac da preda Novitoviću. Međutim, nakon što mu je pročitana izjava iz istrage u kojoj je rekao da je Delić novac trebao dati da bi ga inspektor štitio, potvrdio da je to tačno.

– Vjerovatno zato da ga zaštiti od Novitovića – rekao je Savić On je na pitanje odbrane da li je znao da Delić duguje Novitoviću više od 100.000 KM rekao da prvi put za to čuje.

Milan Novitović, inače bivši direktor Republičke uprave Civilne zaštite, je u sudnici kazao da mu Delić duguje 109.000 KM jer je preuzeo robu za koju je on garantovao i nije je platio.

– Izmirio sam dug firmama i sad on duguje meni novac – rekao je Novitović. Potvrdio je da ga je Delić prijavio policiji kako ne bi vratio dug i da je u tom predmetu postupao Bošnjaković.

– Tužilaštvo je protiv mene obustavilo istragu, a Bošnjaković je u tom predmetu postupao korektno i više od toga – rekao je Novitović.

Svjedok Bojan Ostojić kazao je da je jedne prilike išao sa Delićem kada se sastao sa Bošnjakovićem na benzinskoj pumpi “Bijeljina put”.

– Rekao mi je dolazi inspektor da nešto pričamo. Zadržali su se na pumpi 10 minuta, nisam bio sa njima. Kasnije mi je rekao to je taj inspektor kojem sam dao 10.000 KM – rekao je Ostojić koji je u sudnici prepoznao optuženog kao inspektora s kojim se Delić tada sastao.

Republičko tužilaštvo tereti Bošnjakovića za primanje mita od 10.000 KM. Prema optužnici on je zastrašivao Željka Delića i od njega tražio 40.000 KM kako bi ga zaštitio od “moćnog čovjeka”. U optužnici stoji da je 22. decembra 2021. godine telefonom pozvao Delića, koga je poznavao kao oštećenog iz istrage koja je vođena protiv M.N. te mu je nakon što su se sastali kazao da mu “moćan čovjek” M.N. ugrožava njegov i živote njegove porodice. Potom je od Delića zahtijevao 40.000 KM kako bi zaštitio. Navodi se da Bošnjaković Delića zna iz krivičniog djela kojeg je istraživao.

Optuženi Bošnjaković je polovinom novembra ove godine dobio otkaz u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske zbog ove optužnice.

Ubistvo

Optuženi Dalibor Bošnjaković bio je prisutan na mjestu zločina kada je Nikola Kokanović hicem iz pištolja usmrtio policijskog inspektora Nenada Markovića (38) ispred kafića “Džil” u Bijeljini.

Sve se desilo u noći između 1. i 2. oktobra, a Prema prvim rezultatima istrage Kokanović i njegovi pomagači braća Deni i Bojan Savić, te Dejan Šarić došli su u klub “Džil” kako bi potražili ubijenog inspektora i Bošnjakovića koji je tad bio pod suspenzijom.