Užas u BiH: Ukrajinke dovodile sunarodnjakinje i organizovale prostituciju u hotelu

Po nalogu Tužilaštva BiH realizovana je akcija u borbi protiv međunarodnog vrbovanja radi prostitucije na području Mostara.

Žrtve krivičnih djela su državljanke Ukrajine, koje su dvije osumnjičene osobe iskorištavale u svrhu seksualne eksploatacije, ostvarivši na taj način veliku nezakonitu imovinsku korsit.

Tužilac i istražilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, nalaze se na terenu u Mostaru, gdje koordinišu aktivnosti policijskih službenika SIPA, koje se odnose na hapšenje i pretrese prostorija koje koriste osobe osumnjičene za međunarodno vrbovanje radi prostitucije.

Jedan pretres realizovan je i na području Banjaluke, gdje je ostvarena suradnja sa MUP-om Republike Srpske.

“Dugotrajnom i temeljnom istragom, prikupljeni su dokazi da su dvije državljanke Ukrajine, iskoristivši težak položaja žrtava i oštećenih djevojaka sa područja Ukrajine, organizovale dovođenje ukrajinskih državljanki na područje Mostara”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon smještaja u Mostaru, osumnjičene su organizovale pružanje seksualnih usluga u jednom hotelu na području Mostara, te su od oštećenih uzimale dobijeni novac. Prema prikupljenim dokazima, počinjenje ovih krivičnih djela, odvijalo se u periodu od najmanje šest mjeseci, za koje vrijeme su osumnjičene stekle nezakonitu imovinsku korist u velikom iznosu.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac donijeće odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Istraga u ovom predmetu intenzivno se nastavlja, piše Klix.

Ostavite komentar: