Ustavni sud BiH odbio žalbu Bilala Bosnića

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Bilala Bosnića, neformalnog vođe vehabijskog pokreta u BiH, koji se žalio na presude Suda BiH.

On je 2016. pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora zbog javnog podsticanja na terorističke aktivnosti.

Bosnić je u apelaciji, koju je podnio advokat Adil Lozo, tvrdio da je postupak protiv njega bio nezakonit. Inače, uhapšen je 2014. godine u akciji SIPA-e zvanoj „Damask 1“, nakon čega je i pritvoren. Kaznu služi u zeničkom zatvoru.

Advokat Lozo rekao je juče za „Dnevni avaz“ da će sada žalbu uputiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

– Ustavni sud selektivno je razmatrao žalbu. Osuđen je za navodnu radnju za koju dokazi nikad nisu ni izvedeni, ali to nije uzeto u obzir – kazao nam je Lozo.

U apelaciji se tvrdilo i da odbrani nije omogućeno da izvodi dokaze u vezi s islamskim učenjima i vjerovanjima te da je korišćen arapski jezik bez prevodioca, kao i „nezakonito pribavljeni dokazi“.

Ustavni sud, pak, stava je da su takvi navodi neutemeljeni i da Bosniću nije povrijeđeno pravo na slobodu izražavanja, kao i da mu nije povrijeđeno pravo na slobodu misli, savjesti i vjere.

Bez prijevremene slobode

Bosnić, kako nam je rekao Lozo, nema pravo ni da, nakon dvije trećine odslužene kazne, podnese zahtjev za izlazak na prijevremenu slobodu.

– Nedavno su promijenjeni propisi upravo kako se osobe koje su osuđene za ova djela ne bi mogle naći na slobodi – rekao nam je Lozo..

 

Ostavite komentar: