Uporni spasioci ne odustaju: Sve opsežnija potraga za nestalim radnikom

Potraga za drugim radnikom turske firme Cengiz Insaat nastavljena je i danas, a dan smo proveli sa specijalnom turskom jedinicom za spašavanje AFAD.

S turskim spasiocima do grla u vodi: AFAD i bh. službe tragaju za tijelom radnika

Potraga za drugim radnikom turske firme Cengiz Insaat nastavljena je i danas, a dan smo proveli sa specijalnom turskom jedinicom za spašavanje AFAD.

Jedinica AFAD u Bosnu i Hercegovinu je stigla u petak naveče turskim vojnim avionom kako bi pomogli spasilačkim jedinicama s ciljem pronalaska unesrećenog radnika turske firme Cengiz Insaat koji je iz korpe zakačene za kran pao u rijeku Bosnu prije šest dana.

Dosta opremljeniji, ali i sposobniji, s obzirom na to da se radi o jednoj od najjačih spasilačkih službi na svijetu, spasioci AFAD-a dan su proveli u ledenoj rijeci Bosni s vodom do vrata gdje su češljali svaki centimetar krajeva rijeke Bosne.

Podršku su im danas pružili i pripadnici Gorske službe spašavanja iz Zavidovića te Interventna spasilačka jedinica iz Zenice koja je s čamcem patrolirala od mjesta pada radnika nizvodno ka Zavidovićima.

Omer Omerbegović, iz GSS-a Zavidovići, je kazao da je juče i danas opsežnija potraga za nestalim radnikom, prenosi Klix.

“Oni su željeli svojim metodama detaljnije pretražiti korito rijeke Bosne tako da su danas odlučili dan provesti u vodi s obzirom na to da se rijeka povukla te postoji nada da se tijelo nalazi negdje na nekim preprekama”, kazao je Omerbegović.

Dodao je da je rad s AFAD-om na veoma profesionalnom nivou.

“To su divni ljudi, pristupačni i iako su mnogo opremljeniji i spremniji, nisu došli da nam, što se kaže narodski, sole pamet. Sarađujemo, razgovaramo i razumijemo se. Mi smo obučeni kao i oni, ali velika je razlika što su oni plaćeni za ovo i to rade detaljno kako bi svaki minut iskoristili. S druge strane mi smo svi volonteri koji ovo radimo i ograničeni smo vremenom, pa i u vodi”, pojasnio je Omerbegović.

Spasioci AFAD-a pauzu bi pravili tek toliko da bi malo osušili svoja odijela, popili čaj, a potom bi ponovo uzimali kuke i vraćali se u vodu koja je i danas hladna, mutna, ali dosta nižeg vodostaja.

Teren je pretraživan i quadcopterom, a pronalazak tijela prvog radnika u Donjoj Golubinjoj promijenio je gledišta na to gdje bi tijelo moglo biti. Sumnjalo se da su s obzirom na vodostaj, brzinu i tok rijeke Bosne tijela dosta dalje, a sada može biti bilo gdje.

“Teško je išta pretpostaviti gdje bi tijelo moglo biti. Na ada područjima, povlačenjem vode, može biti tijelo, kolege su to uočile i imali smo sreću da smo pronašli prvog radnika. Mi nastavljamo dalje”, zaključio je Omerbegović.

AFAD će u BiH boraviti i narednih dana s ciljem pronalaska tijela i drugog radnika.

Ostavite komentar: