Ukrajinke optužene za navođenje na prostituciju: Djevojke dovodile u Banjaluku, Mostar i Bijeljinu

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv državljanki Ukrajine Asje Ždanove (60)  i Natalije Načinkin (32) koje su optužene za navođenje na prostituciju i međunarodnu trgovinu ljudima na području BiH, najviše u Mostaru, Banjaluci i Bijeljini.

One se terete da su od početka 2019. godine, pa do januara ove godine na području Mostara i Banjaluke, djelujući zajedno i u međusobnom dogovoru, organizovale grupu ljudi radi vršenja krivičnih djela međunarodnog navođenja na prostituciju i međunarodne trgovine ljudima.

U optužnici se navodi da su Ukrajinke, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, vrbovale strane državljanke, uglavnom sa područja Ukrajine i Rusije, te ih dovodile u BiH, pronalazile smještaj i iskorištavale radi pružanja seksualnih usluga za novac, što je kod nekih od žrtava dovelo do teških posljedica po tjelesno i duševno zdravlje, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U okviru istrage prikupljeni su dokazi da su optužene učestvovale u vrbovanju, dovođenju u BiH i eksploataciji najmanje 17 žrtava trgovine ljudima koje su na području BiH, najviše na lokacijama u iznajmljenim prostorima u Mostaru, Banjaluci i Bijeljini, tjerale na pružanje seksualnih usluga za novac, koji su žrtve morale davati optuženima, a kada su žrtve izrazile neslaganje sa tretmanom i postupanjem, optužene su na različite i ponižavajuće načine primoravale žrtve na dalju eskploataciju i iskorištavanje.

U ovom predmetu Tužilaštvo BiH je sa partnerskim institucijama i agencijama sprovelo opsežnu istragu, uključujući međunarodnu pravnu pomoć i komunikaciju, te se uz optužnicu predlaže saslušanje 42 svjedoka, dva stručna vještaka i prilaganje oko 140 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Ostavite komentar: