Ukinut pritvor Begzadu Spahiću

Sud BiH je ukinuo pritvor Begzadu Spahiću, osumnjičenom za odlazak na sirijsko ratište i pridruživanje terorističkoj organizaciji “Islamska država”, nakon što je Tužilaštvo dobilo dokumentaciju da je u Turskoj za ovo djelo osuđen na četiri godine i dva mjeseca zatvora, potvrdio je za Srnu tužilac Dubravko Čampara.

Čampara je pojasnio da se ovo smatra presuđenom stvari, imajući u vidu načelo koje vrijedi svugdje u Evropi, shodno Konvenciji o ljudskim pravima da se ne može dva puta suditi za isto djelo.

Spahić je uhapšen 9. marta po nalogu Tužilaštva zbog sumnje za organizovanje terorističke grupe u vezi s krivičnim djelom terorizam.

Tužilaštvo BiH ga sumnjiči da je 2013. godine u dva navrata iz BiH odlazio na ratište u Siriju, gdje se priključio formacijama terorističke “Islamske države”.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopšteno da je tokom 2017. godine Spahić bio uhapšen u Turskoj, nakon čega je 11. februara ove godine izručen BiH i uhapšen po potjernici Opštinskog suda u Zenici, koja je bila raspisana protiv njega zbog drugih krivičnih djela.

Spahić je na ročištu izjavio da je u Turskoj 2017. godine osuđen na četiri godine i dva mjeseca zatvora za boravak u Siriji i pridruživanje terorističkoj organiziaciji “Islamska država”.

 

 

Ostavite komentar: