Uhapšeni zbog pranja više od tri miliona evra

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u akciji “Transfer” uhapsili su dvije osobe iz Sarajeva, zbog sumnje da su u šest godina na prevaru oprali više od tri milona evra, saznaju “Nezavisne”.

Prema našim saznanjima, to su činili na način da su hakovali i sa računa fizičkih i pravnih lica u Austriji, Njemačkoj, Švajcarskoj i Holandiji skidali novac te ga pomoću lažnih naloga transferisali na račune banaka u BiH i Hrvatskoj.

Takođe saznajemo da je određena grupa osoba, koja će se kako nam je potvrđeno dalje ispitivati, vrbovala građane u BiH i Hrvatskoj da otvaraju račune u određenim bankama i na njih primaju novac koji bi odmah podizali, a za to su bili adekvatno nagrađeni.

Na ovaj način, sumnjiče se da su za šest godina oprali preko tri milona evra, a nakon otkrivanja osumnjičenih i kako nam je potvrđeno, ispitaće se broji svjedoci.

Kako je rekao Luka Mialdinović, portaparol SIPA po naredbama Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u ovkiru akcije, SIPA je pretresla dvije lokacije i uhapsila dvije osobe .

Naveo je da se radi o osobama koje su uhapšene na području Kantona Sarajevo zbog sumnje da su počinili udruživanje radi činjenja krivičnih djela, prevaru, krivotvorenje isprave i neovlašteni pristup sistemu i mreži elektronske obrade podataka te pranje novca.

“U okviru navedenih aktivnosti, jedno lice je privedeno u prostorije SIPA-e i ispitano u svojstvu osumnjičenog. Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, računari, laptopi, prenosivi mediji, uređaji za pohranu elektronskih podataka, vatreno oružje, razne evidencije i rokovnici, dokumentacija o otvaranju računa u bankama, dokumentacija o podizanju novca sa računa u bankama, nalozi za uplatu i prenos novca u bankama, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku”, rekao je Miladinović.

Izvor: Nezavisne novine

Ostavite komentar: