Uhapšeni policijski inspektor odlikovan: Evo kako je počelo dugogodišnje maltretiranje direktora

Republičko javno tužilaštvo kategorično je kada je u pitanju određivanje jednomjesečnog pritvora inspektorima Policijske uprave Banjaluka Nenadu Grujiću i Jeleni Florjan, koji su osumnjičeni za primanje 20.000 maraka mita, te na današnjem ročištu u Okružnom sudu Banjaluka nije željelo polemisati o mogućim blažim oblicima poput mjera zabrane ili sličnog.

Inspektori su uhapšeni u akciji MUP RS kodnog naziva “Sirano” u kojoj je veliku ulogu odigrao direktor Srednjoškolskog doma Branislav Vidić od koga je osumnjičeni Grujić uzeo sporni novac koji je bio označen.

Na današnjem ročištu u Okružnom sudu u Banjaluci otkriveni su do sada nepoznati detalji iz istrage.

Tako je potvrđeno da je uhapšeni inspektor Grujić prošle godine odlikovan Srebrnom plaketom MUP Republike Srpske za svoje zasluge na radu, ali i da je protiv inspektora otvorena finansijska istraga. Tokom ove istrage detaljno će se provjeravati imovina uhapšenih inspektora, kao i njihove nekretnine, te da li su stečene krivičnim djelima.

Istovremeno, potvrđeno je da je tokom istrage saslušan veći broj policijskih službenika, na prvom mjestu načelnika, te drugih visokorangiranih policijskih službenika. Neki od njih bili su čak i na poligrafu, koji su prošli, tako da će se u narednom periodu kako stvari stoje procesuirati isključivo uhapšeni inspektori.

Tokom ročišta za određivanje pritvora utvrđeno je i da je tokom pretresa stana Florjanove pronađeno 17.000 maraka za koje osumnjičena tvrdi da su kreditna sredstva.

Nenad Grujić i Jelena Florijan

Nenad Grujić u čijem automobilu je pronađeno 20.000 maraka koje je primio kako bi obustavio navodnu istragu protiv Vidića, tvrdio je danas da nema ni osnovane sumnje da je počinio krivično djelo.

– Činjenica da je Vidić u mom vozilu ostavio 20.000 maraka nije materijalni dokaz, ali može biti u kontekstu ostalih dokaza. U prijedlogu za pritvor navedeni su kao dokazi tonski i video zapisi primopredaje novca. Nije jasno navedeno šta je snimljeno između mene i Vidića, a radi se o dvije do tri kratke rečenice – branio se Grujić.

Dodao je kako su u slučaju Vidića postupali po anonimnoj prijavi u kojoj je bio veći broj navoda o počinjenim krivičnim djelima, od navodno nezakonitog primanja radnika, malverzacija prilikom javnih nabavki, otuđenja imovine i sličnog.

Međutim, portalu Srpskainfo je u banjalučkom tužilaštvu potvrđeno da je protiv Vidića podnesena jedna anonimna prijava još 2017. godine, a koja je služila osumnjičenim inspektorima za dugogodišnje maltretiranje direktora koji je na kraju razotkrio dvoje inspektora kao insajder MUP Republike Srpske.

O tome kakvu su istragu vodili Grujić i Florjan protiv Vidića govori i informacija da u banjalučko tužilaštvo nikada nisu dostavili nijednu dokumentaciju koju su izuzimali iz Srednjoškolskog doma.

Grujić i Florjan bili su saglasni da ne mogu uticati na svjedoke i dokaze, a što je ujedno glavni razlog zbog kojeg je zatražen pritvor.

Slavica Graorac, advokat osumnjičene Florjan, izjavila je da je Tužilaštvo moralo da dokaže da postoji ozbiljan rizik da će Florjan uticati na svjedoke, te da nije dovoljna samo pretpostavka.

Podsjetimo, inspektori iz Odjeljenja za privredni kriminal Nenad Grujić i Jelena Florjan, uhapšeni su u akciji MUP RS kodnog naziva „Sirano“.

Kakvu bi poruku poslali javnosti da ih pustite

Svjetlanka Bijelić, republički javni tužilac istakla je da nikakve mjere ne dolaze u obzir iz razloga što su osumnjičeni inspektori bili ovlaštena službena lica.

– Izričito se protivim mjerama zabrane; radi se o izuzetno teškom krivičnom djelu, jer se radi o inspektorima. Ovo pogađa policiju, ali i tužilaštvo, jer mi sarađujemo s njima – kategorična je bila tužilac Bijelić.

Ujedno je upitala kakva bi se poruka poslala javnosti ukoliko se osumnjičeni puste na slobodu.

– Kakva bi to poruka za javnost bila, da se drugima određuje pritvor, a osumnjičene inspektore pusti na slobodu – istakla je Bijelićeva.

Reagujući na to da je osumnjičena Florjan majka maloljetnog djeteta, tužilac je izjavila da je o tome trebala voditi računa ranije.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 Ostavite komentar: