U sudnici prepoznao optužene: Svjedok poslije “saslušanja” 30 dana iskašljavao krv

21.02.2024. | 18:54

Svjedok Strahinja Aksić rekao je juče na suđenju za zločine nad Srbima na području Visokog u Sudu BiH da ga je, nakon što je zatočen u lokalnoj kasarni, Hajrudin Halilović zvani Mrčo tukao u prisustvu Zijada Kadrića.

Zijad Kadrić, Hajrudin Halilović, Asim Hamzić, Miralem Čengić, Samir Selimović i Amir Murtić su optuženi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u prostorijama Policijske stanice Visoko, Teritorijalne odbrane (TO) Gračanica te u logoru koji se nalazio u kasarni “Ahmet Fetahagić”.

Aksić je kazao da su njega i brata 20. juna 1992. iz kuće, navodno na saslušanje, odveli vojnici, piše Glas.

Kazao je da su u kasarni prvo bili u podrumu, sa još 15-ak lica srpske nacionalnosti, i tu ih je popisao Zijad Kadrić, a potom su prebačeni na sprat, u prostoriju u kojoj ih je bilo oko 140.

Ispričao je kako je sa još nekim zatočenicima 5. jula odveden na poligon, gdje su u tranšejama čupali travu. Kazao je da su ga izdvojili i udarali 15 minuta Mrčo i još dvojica, dok je Kadrić stajao i to posmatrao.

– Ja sam čučao, oni su me udarali po slabinama, leđima… Udaraju Mrčo i ti momci svim i svačim – prisjetio se svjedok i dodao da je, kada je skoro izgubio svijest, Kadrić rekao da prestanu jer moraju ići.

Svjedok je kazao da je Kadrića poznavao iz viđenja i da je bio prosvjetni radnik. Za lice koje su zvali Mrčo, kako je rekao, čuo je da je brat Sefera Halilovića. Naveo je da je kasnije kod ljekara konstatovano da mu je pukla plućna maramica, oštećena kičma i polomljena rebra.

– Ja sam bio mlad i zdrav čovjek. Onda sam dobio takve batine da sam 30 dana iskašljavao krv – kazao je Aksić koji je u sudnici prepoznao optužene Kadrića i Halilovića.

Oznake: Saslušanje, Svjedok