U stanu nastradalog Almira Brkića pronađeno oproštajno pismo?

09.06.2019. | 11:22

Profesor matematike u Srednjoj saobraćajnoj školi u Sarajevu Almir Brkić (38), njegova nevjenčana supruga Lamija Selimović (38) i šestogodišnja kćerka Fatima Brkić poginuli su u stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se juče u 7.55 sati dogodila u tunelu Igman na autoputu Vlakovo – Lepenica.

Teške povrede zadobio je njihov maloljetni sin B. B., koji je zbrinut u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Uviđaj su obavili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, jer se nesreća desila na području opštine Kiseljak.

Diplome u vozilu

– Prevrnuo se automobil Ford i tom prilikom smrtno su stradale tri osobe, dvije punoljetne i jedno dijete. Takođe, drugo dijete, koje je bilo u automobilu, zadobilo je povrede i prebačeno je u KCUS. Uviđajem je rukovodila dežurna tužiteljica SBK – kazao nam je Hasan Hodžić, portparol Ministarstva unutrašnjih polova SBK.

Prema nezvaničnim informacijama, povrijeđeni dječak, iako ima višestruke povrede, van je životne opasnosti i navodno je od siline udara ispao iz vozila, što mu je najvjerovatnije spasilo život.

Ford u kojem su bili nastradali, na ulazu u tunel udario je u zid te se odbio u unutrašnjost tunela i prevrnuo se. Ljekari Hitne pomoći na mjestu događaja mogli su samo konstatirati smrt Brkića, njegove supruge i kćerke.

Pojedini mediji objavili su dan ranije informaciju da je Brkić imao krivotvorenu diplomu Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Kako Avaz.ba nezvanično saznaje, u vozili su pronađene neke diplome.

Pretres stana

Ono što slučaju daje jednu sasvim drugu konotaciju jeste informacija koja je nezvanično rečena „Avazu“. Policija Srednjobosanskog kantona, naime, radi utvrđivanja uzroka stravične nesreće usko je sarađivala s policijom u Vogošći. Razlog tome, kako nam je kazao izvor iz istrage, jeste što je u stanu Almira Brkića u ulici 24. jula u vogošćanskom naselju Rosulje pronađeno njegovo oproštajno pismo.

Istražiteljima je dodatno indikativno bilo to što na mjestu nesreće nije bilo tragova kočenja, što je zaintrigiralo policiju. Kasnijim ispitivanjem komšija i poznanika stradale porodice, otkrivena je još jedna indikativna činjenica – u Brkićevom stanu juče ujutro intervenisala je i ekipa “Sarajevogasa” zbog curenja plina. Dodatno, stan je bio otključan, a ključ u bravi.

Uključen plin

Ovu informaciju za Avaz.ba su juče potvrdile  i njegove komšije, kazavši nam, takođe, da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo obavili uviđaj u stanu.

Husein Hadžiavdija, predstavnik stanara zgrade u ulici 24. juna na broju 40, kazao nam je da je Brkića vidio juče ujutro prije nesreće.

– Bio je član kućnog savjeta i zajedno smo obavljali poslove vezane uz održavanje našeg ulaza. Vidio sam ga jutros (juče, op. a.) kada je izašao iz zgrade. Ništa nije ukazivalo na to da će se desiti tragedija. Kažu da mu je u stanu ostao uključen plin na peći i na polasku je zaboravio zaključati i stan. Ključ mu je ostao u vratima. Zvao je jednog od komšija da mu isključi plin i zaključa stan – kazao  je Hadžiavdija.

Stan broj 26, koji je na trećem spratu zgrade, nakon policijskog uviđaja je zapečaćen. Kako saznajemo od izvora iz istrage, istražitelji u Sarajevu intenzivno će nastaviti istragu uporedo s kolegama iz Srednjobosanskog kantona.

Kolege u šoku

Zbog tragedije koja se desila na autoputu A-1, gdje su smrtno stradali profesor matematike u Srednjoj saobraćajnoj školi u Sarajevu Almir Brkić, njegova supruga i maloljetna kćerka, iz uprave ove srednjoškolske institucije stigla je informacija o odgađanju proslave maturske večeri. U šoku zbog pogibije kolege, u školi nisu željeli davati nikakve izjave.

Dan žalosti u Vogošći

Opštinski načelnik donio je odluku da će Opština Vogošća proglasiti Dan žalosti na dan kada bude obavljena dženaza nastradalim članovima porodice Brkić. Iz kabineta načelnika juče je saopćeno da je Vogošća ostala šokirana ovom tragedijom.

– Almir Brkić radio je kao profesor matematike u Srednjoj saobraćajnoj školi, a obavljao je i dužnost predsjednika Vijeća roditelja u Osnovnoj školi „Zahid Baručija“, koju je pohađao njegov sin, a kćerka je trebala pohađati od septembra. Bio je aktivan i u svom komšiluku, pa je u džematu Blagovac organizovao instruktivnu nastavu iz matematike – navedeno je iz kabineta načelnika.

 

Izvor.(Avaz.ba)