U smrt odveo tri člana porodice Livnjak: Optuženi Bjelac se izjašnjava o krivici

Goran Bjelac (22) iz Pribinića kod Teslića optužen je za izazivanje teške saobraćajne nesreće, koja je u avgustu 2020. godine u crno zavila porodicu Livnjak.

Unesreći su poginuli majka i kćerka, Svetlana (37) i Dragana (19), a teške povrede zadobili su otac Zoran (45) i tada četvorogodišnja kćerka Sofija, prenosi Srpskainfo.

Zoran je par dana nakon nesreće podlegao u UKC Republike Srpske uslijed teških povreda glave, a Sofija se uspešno oporavlja od zadobijenih povreda.

U “audiju” koji je vozio optuženi, suvozač je bila Elena Motičić.

Teška operacija

U Osnovnom sudu u Tesliću juče je, 10 meseci nakon potvrđivanja optužnice, počelo suđenje Bjelcu.

Prema navodima iz optužnice, Bjelac je 15. avgusta oko 23.20 “audijem” prešao u suprotnu kolovoznu traku i direktno udario u “fijat” za čijim volanom se nalazio Zoran Livnjak.

Goran Livnjak, brat nastradalog Zorana, ispred porodice oštećenih juče je zatražio krivično gonjenje optuženog, istakavši da će naknadu štete tražiti u odvojenom postupku.

 

U emotivnom svjedočenju, na koje niko nije mogao ostati ravnodušan, Goran je izjavio da se malena Sofija sada osjeća dobro, ali je imala tešku operaciju nakon nesreće, i to u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Njen rođeni brat Dragan takođe sada živi u porodičnom domaćinstvu, kod strica.

Zaspala za tri minute

Svjedok Elena Motičić, koja je u trenutku nesreće bila u “audiju”, izjavila je tokom svjedočenja da se ne sjeća kako je došlo do nesreće, jer je u tom trenutku… spavala!?

Ona je ostala kod ove izjave i nakon više pitanja članova sudskog vijeća kako je moguće da je uspjela zaspati u samo tri minute, nakon što je prema njenoj izjavi, za volan “audija” sjeo Bjelac, koji je u kritično vrijeme bio pod zabranom upravljanja. Motičićeva je na pitanja člana sudskog vijeća izjavila i da nikada poslije nije pričala sa optuženim o tome šta je prethodilo teškoj nesreći i zašto je “audijem” u potpunosti prešao u suprotnu kolovoznu traku.

Kritične večeri, a što je potvrdio i nalaz vještaka, Bjelac nije konzumirao alkohol.

Prema izjavi svjedokinje, ona je auto dovezla do optuženog i vozila ga je nazad prema kući, ali joj je u jednom trenutku, kako je izjavila, pozlilo. Tada za volan sjeda Bjelac, a zamjena se dogodila oko tri kilometra prije mjesta udesa.

Motičićeva tvrdi da je za to kratko vrijeme uspjela zaspati i da se ne sjeća trenutaka koji su prethodili direktnom sudaru.

– Osjetila sam da smo u nešto udarili i da se auto okreće. Goran je otvorio vrata i rekao mi da izađem napolje. Tada sam primjetila drugi automobil i vidjela da Goran pokušava otvoriti vrata tog auta, jer se čuo plač djeteta. Dijete je sve vrijeme plakalo – kroz suze se prisjećala kritične večeri Motičićeva.

Vještak

Prisjetila se kako su ubrzo stigli i mještani, a onda je Goran, kako navodi, uspio izvući djevojčicu iz auta.

– Dao mi je dijete i ja sam ga držala dok nije došao mladić i odvezao je u Dom zdravlja u Tesliću – ispričala je svjedokinja tužilaštva.

Ipak, na pitanja sudskog vijeća ona je ponovila da se ne sjeća trenutaka koji su prethodili stravičnom sudaru, odnosno najbitnijeg momenta u cijelom slučaju stravične nesreće koji bi odgovorili na pitanje zašto je optuženi u potpunosti prešao u suprotnu kolovoznu traku.

Dalibor Nedić, specijalista sudske medicine, vještačio je tijelo Zorana Livnjaka, nakon što je podlegao u UKC Republike Srpske.

– Smrt Zorana Livnjaka bila je nasilna, usljed teških povreda vitalnih moždanih centara. Smrt je u direktnoj vezi sa povredama glave zadobijenih u saobraćajnoj nesreći – izjavio je Nedić.

Na pitanje advokata odbrane da li je uočio povrede koje su nastale zbog pojasa, Nedić je izjavio da ih nije uočio, izuzev podliva na kuku, za koji je naveo da bi mogao poticati od pojasa.

Ostavite komentar: