U BiH stigla crvena Interpolova potjernica: Traži se hapšenje Zorana Mamića

Hrvatsko pravosuđe poslalo je prije četiri dana zahtjev institucijama BiH u kojim se traži raspisivanje crvene Interpolove potjernice za Zoranom Mamićem, donedavnim trenerom Dinama iz Zagraba i bratom Zdravka Mamića, savjetnikom ovog kluba, koji se već treću godinu nalazi u Međugorju, ekskluzivno saznaje Avaz.

Izvor iz policijskih agencija, koje su dobile zahtjev za potjernicu za Zoranom Mamićem, rekao je da u njemu stoji da je svaka policijska agencija dužna postupiti po nalogu iz Hrvatske i lišiti slobode Zorana Mamića.

Podsjećamo, MUP Hrvatske izdao je potjernicu za Zoranom Mamićem nakon što se prije nekoliko dana nije javio na izdržavanje zatvorske kazne.

Policija je na potjernici, uz lične podatke Zorana Mamića, objavila da je nalog za potjernicu izdao zagrebački Županijski sud zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, davanja mita i zloupotrebe povjerenja u ekonomskom poslovanju.

On se zajedno s bratom Zdravkom nalazi takođe u Međugorju. Ranije je tražio da kaznu zatvora izdržava u BiH, ali je takav prijedlog odbijen.

Po Zakonu, nakon hapšenja, Zoran Mamić će morati biti izveden pred Sud BiH, gdje će se odlučivati o njegovom izručenju, tačnije da li postoje uslovi da se izruči Zagrebu s obzirom da je ima i državljanstvo BiH.

“Nadležna tijela Bosne i Hercegovine trebaju postupati po potjernici, odnosno uhapsiti Zorana Mamića i odlučiti postoje li u Bosni i Hercegovini zakonski uslovi za Mamićevo izručenje Hrvatskoj. Ukoliko Bosna i Hercegovina odbije izručenje, (Zoran) Mamić će ostati na slobodi u Bosni i Hercegovini do njegovog eventualnog hapšenja na neki drugi način, ako ne po potjernici, onda po Evropskom uhidbenom nalogu“, pojasnio je ranije portoparol zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Vrhovni sud Hrvatske je sredinom marta Zdravku Mamiću pravosnažno potvrdio kaznu od šest i po godina, dok je njegovom bratu Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci.

Ostavite komentar: