U Barseloni hapšen Ado Alagić: Tukao i mučio zarobljenike u logoru Gabela

U Barseloni je uhapšen Ado Alagić zvani Lav koji je u BiH optužen za mučenje zatvorenika u logoru Gabela kod Čapljine 1993. godine gdje je bio zadužen za čuvanje logoraša.

Španska nacionalna policija uhapsila je u Barseloni Adu Alagića zvanog Lav, 61-godišnjeg državljanina BiH, za kojim je bila raspisana međunarodna potjernica zbog optužbi u umešanost u ratne zločine tokom rata u BiH.

Španska policija ga je tražila od februara, kada je za njim raspisana potjernica iz Bosne i Hercegovine.

Alagića u BiH čeka suđenje za zločine u logoru Gabela 1993. godine kod Čapljine, njegovog rodnog mjesta. Konkretno, za njim se traga zbog krivičnog djela mučenja u logoru u kojem je bio zadužen za čuvanje, zvanično je saopšteno iz policije.

Logor Gabela ili Zatvor Gabela bio je zatvorski logor kojim je upravljala „Hrvatska zajednica Herceg-Bosna“ i Hrvatsko vijeće odbrane u Gabeli. Logor se nalazio nekoliko kilometara južno od Čapljine, a zatvorenici su bili Bošnjaci i Srbi. Rukovodioci ovog logora su ili u bjekstvu ili osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.

Hapšenje Alagića je izvršeno u Španiji 15. septembra i trenutno se nalazi u pritvoru.

Alagić, koji je koristio lažni identitet, lociran je u Barseloni, a policija procjenjuje da je u Španiji živio više od godinu dana. Vlasti su Alagiću pokušavale da sude od 2017. godine, ali on je bio nedostupan pravosudnim organima u zemlji.

Podsjetimo, Ado Alagić je 2016. godine osuđen na jednu i po godinu zatvora nakon što je priznao da je kao zatvorenik, koji je vršio dužnost redara u drugom logoru – Dretelj, tukao šlaufom i kocem Mustafu Hodžića, a šipkom Semira Balavca.

„On je bio zatvorenik, kao i mi ostali. Ne znam gdje je spavao i jeo, ali mi se čini da je imao privilegovan položaj u logoru Dretelj, a to znači da je mogao da tuče druge zarobljenike. mene je Alagić izvodio na žicu, rekao bi mi da legnem i tukao bi me. Prvi put me udarao šlaufom, drugi put kocem, a treći put kablom“, kazao je svjedok tokom suđenja za zločine u logoru Dretelj.

Semir Balavac takođe je tokom suđenja naveo da je viđao Alagića u Dretelju.

„Izvodili bi nas na pistu da jedemo. Onda bi nam rekli da legnemo na leđa na vruć beton. Alagić nas je tada udarao šipkom po licu, znao je i da nas šamara“, kazao je Balavac, piše Klix.ba.

 

 

Ostavite komentar: