U Americi uhapšena državljanka BiH: Prećutala da je zlostavljala srpske zarobljenike

Nada Radovan Tomanić (51) porijeklom iz Bosne i Hercegovine uhapšena je juče zbog optužbi da je lagala o svojoj ratnoj prošlosti i tako stekla američko državljanstvo,

Naime, kako navode američki mediji, ona je tokom rata zlostavljala srpske zarobljenike, a u svojoj aplikaciji za američko državljanstvo vješto je izbjegla da spomene svoju ratnu prošlost.

Nada Radovan Tomanić optužena je po dvije tačke optužnice koje je terete da je na nelegalan način stekla američko državljanstvo. Ukoliko bude osuđena, državljanstvo će joj vjerovatno biti oduzeto, a po svakoj, od dvije tačke optužnice, može dobiti do 10 godina zatvora.

Kako prenose američki mediji, istražioci su došli do saznanja da je Tomanić, nastanjena u gradu Morgantaun, Zapadnoj Virdžiniji, bila pripadnica Zulfikar specijalne jedinice, koja je posebno poznata po zločinima u selu Trusina.

U optužnici protiv Tomanićeve stoji da je ona fizički i mentalno zlostavljala srpske zarobljenike. Ona je sve ovo prikrila prilikom apliciranja za proces naturalizacije u SAD.

“Kako dalje stoji u optužnici, ona je u više navrata lagala o svojoj prošlosti, u kojoj je bilo kršenja ljudskih prava, a sve kako bi postala američka državljanka. Zahvaljujem se našim partnerima u istrazi, kako ovdje, tako i iz Bosne i Hercegovine koji su nam pomogli da pravda bude zadovoljena, uprkos činjenici da je prošlo toliko vremena”, rekla je Vanesa Roberts Ejveri, američki okružni tužilac.

U optužnici stoji da je Tomanić učestvovala u zlostavljanju zarobljenika sa ostalim pripadniciam Zulfikar jedinice, premlaćujući zarobljenike palicama, puškama te ih šutirajući vojničkim čizmama.,

Inače, Tomanić je 1997. godine aplicirala u SAD za izbjeglički status, koji joj je odobren. Tri godine kasnije je aplicirala za stalno boravište, a 2012. godine postala je državljanka SAD.

Ostavite komentar:

88nnd4crj7