Tužilaštvu prijavljene tri osobe: Oni su osumnjičeni za trgovinu djecom u BiH

MUP Republike Srpske danas je podnio izvještaj Republičkom javnom tužilaštvu zbog krivičnog djela trgovina djecom protiv Ljube Seferovića iz Sarajeva, njegovog sina Jasmina, te Almase Suljemanović iz Mostara, majke maloljetne djevojčice koja je prodana za 2.000 maraka.

Novac je, inače, uplaćen preko Western Uniona. Prema navodima iz izvještaja, osumnjičeni su u periodu od od decembra 2018. do februara ove godine kada je slučaj otkriven, na području grada Banjaluka izvršili krivično djelo trgovina djecom.

Srpskainfo je još u martu ekskluzivno pisala o ovom slučaju, a izvor iz istrage otkriva da je osumnjičeni Jasmin Seferović vrbovao, držao i prihvatio maloljetnicu (17), radi zaključenja prisilnog braka i eksploatacije njenog rada. Osumnjičenji Ljubo Seferović koji je javnosti mnogo poznatiji kao optuženi iz postupka koji se vodio za smrt Sarajlije Dženana Memića u kojem je oslobođen krivice, u slučaju trgovine djecom tereti se da je kupio odnosno na ime dobijanja pristanka za zaključenje prisilnog braka isplatio novčani iznos od 2000 maraka majci za njenu maloljetnu djevojčicu.

“Osumnjičena Almasa Sulejmanović tereti se da je dala pristanak za zaključenje prisilnog braka i da je prodala dijete, svoju ćerku za novčani iznos od 2000 KM”, naveo je izvor iz istrage. Podsjećanja radi, policija je tokom akcije sprečavanja prosjačenja na području Banjaluke u martu ove godine privela maloljetnu djevojku s četvoromjesečnom bebom. S obzirom da se radilo o maloljetnici, slučaj je nakon dokumentovanja u banjalučkoj policiji prosljeđen nadležnom Centru za socijalni rad u Banjaluci.

Daljnjim provjerama službenici Centra dolaze do informacije da je privedena maloljetnica ustvari dijete čija je otmica još prije dvije godine prijavljena na području Mostara. Kako se radilo o pripadnici romske populacije, nadležne službe uopšte nisu davale značaja ovoj prijavi, koju je zvanično podnijela majka djevojčice, niti se uopšte znalo za ovaj slučaj, sve dok majku na telefon nisu pozvali službenici Centra za socijalni rad iz Banjaluke.

“Sedamnaestogodišnja djevojka s četvoromjesečnom bebom pronađena je da prosi na ulici u Banjaluci i u skladu sa zakonom sprovedena je dalja procedura, tokom koje je utvrđeno da je maloljetnica iz Mostara. Obaviješten je kantonalni Centar za socijalni rad u Mostaru, koji je odgovorio da je djevojka u vanbračnoj zajednici, te da se obavijesti njen suprug”, objasnio je izvor iz istrage.

Nadležne službe u Mostaru u kritično vrijeme nisu uopšte marile za informaciju o prijavi koju je zbog otmice podnijela majka nesrećne maloljetnice. Međutim, tek tada dolazi do zapleta u čitavom slučaju.

“Vanbračni suprug djevojke došao je u pratnji svog oca. Maloljetnica je bila u paničnom strahu prilikom primopredaje, što je prvi primjetio socijalni radnik, koji je odmah sve prijavio svojim saradnicima. Međutim, ni to nije spriječilo da se djevojka preda vanbračnom suprugu s kojim je otišla kući”, objasnio je izvor Srpskainfo iz istrage.

Šokantan slučaj trgovine djecom: Djevojčica rodila bebu, uhapšena da prosi u Banjaluci

Nakon informacije da je maloljetnica bila u paničnom strahu prilikom kontakta s vanbračnim suprugom, Centar za socijalni rad u Banjaluci odlučio je da lično provjeri o čemu se zapravo radi. Maloljetnica je prilikom prve izjave nadležnima dala telefon svoje majke u Mostaru, što je socijalnim radnicima omogućilo da sklope mozaik slučaja, koji će na kraju dovesti do još jedne optužnice za trgovinu djecom u Republici Srpskoj.

“Kontaktirana je majka u Mostaru i ona je ispričala da već dvije godine nema ni traga, ni glasa od njene kćerke, da je djevojčica oteta iz porodičnog doma, te da je slučaj prijavljen lokalnoj policiji u Mostaru, ali da nema nikakvih povratnih informacija od policije”, objasnio je izvor iz istrage. Ubrzo su sve službe u Banjaluci dignute na noge, a uz asistenciju pripadnika Policijske uprave Banjaluka maloljetnica i beba su bez većih problema izuzete od vanbračnog supruga i odmah smještene u Sigurnu kuću.

Šokantno objašnjenje

Ubrzo su privedeni vanbračni suprug i njegov otac.

“Oni su tokom davanja izjave hladnokrvno ispričali da djevojčica nije oteta, već da je uredno isplaćena, tačnije 2.000 maraka, što je značilo da se radi o teškom krivičnom djelu kvalifikovanom kao trgovina djecom”, ispričao je izvor iz istrage.

Ostavite komentar: