Tužilaštvo stavilo tačku na slučaj: Ljudski faktor izazvao stravičnu željezničku tragediju

Za nešto više od mjesec, 22. avgusta, navršiće se dvije godine od stravične željezničke nesreće kod Jablanice u kojoj su, nakon sudara dva voza, život izgubili radnici “Željeznica FBiH”.

Mašinovođe Fehim Turčinović i Jasmin Ćeranić stradali su na licu mjesta, dok je Haris Karić, usljed zadobivenih povreda, podlegao 2. septembra u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Brojni svjedoci

Njihov kolega, mašinovođa Božidar Jurenić spasio se iskočivši u posljednji tren iz voza. Iako su iz “Željeznica FBiH” dan nakon nesreće izjavili kako će po okončanju istrage o ovoj tragičnoj nesreći upoznati javnost BiH sa svim konačnim i relevantnim informacijama, ipak se to do danas nije dogodilo.

Međutim, kako saznaje Avaz, u Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona stavili su tačku na ovaj slučaj. Kako je potvrđeno, u ovoj pravosudnoj instituciji donijeli su odluku o tome da se daljnja istraga neće provoditi.

“Takva odluka je donesena iz razloga što je do nesreće došlo jer željezničko osoblje voza koji se kretao iz smjera Mostara nije poštivalo prometna pravila”, rekla je Ana Rajič, portparol Kantonalnog tužilaštva. Rajič je navela da se odmah nakon uviđaja kojim je rukovodila tužilac Sanja Šurković pristupilo svim radnjama s ciljem tačnog utvrđivanja okolnosti koje su dovele do tragedije, odnosno, uzroka ove nesreće.

Tokom dosadašnje istrage saslušani su brojni svjedoci, pribavljena je neophodna dokumentacija i obavljena su sva vještačenja.

“Nalaz s mišljenjem dostavili su vještaci elektrotehničke struke, informacijsko-komunikacijske struke, zaštite na radu i zaštite od požara. Nakon provjere i analize dokumentacije, Tužilaštvo je donijelo odluku da se daljnja istraga neće provoditi”, navela je Rajič.

Puna brzina

Nermin Turčinović, brat poginulog mašinovođe Fehima, ranije je u izjavi za Avaz rekao da je sam pribavio dokaze o nesreći, ali da s njima nije želio izlaziti u javnost dok Tužilaštvo ne okonča postupak.

“Da se ovo dogodilo na Zapadu, sve bi bilo riješeno za 24 sata. Moj brat je, praktično, ubijen! On je bio u vozu koji je stajao u Jablanici. Voz koji je išao iz pravca Mostara naletio je na njih pri punoj brzini i dogodilo se ono što se dogodilo. Neko je mašinovođi rekao da ima prolaz”, rekao je Nermin Turčinović za Avaz krajem 2018. godine.

Autostop uređaji

Fehim Turčinović bio je u lokomotivi sa 36 vagona zajedno s preživjelim Jurenićem, dok su se Ćeranić i Karić nalazili u lokomotivi s 18 vagona. Među brojnim teorijama koje su se nakon nesreće iznosile spominjala se i ona da je do sudara vozova došlo zbog toga što na tom dijelu pruge nisu radili autostop uređaji.

Ostavite komentar: