Tužilaštvo podiglo optužnicu: Rade Macura se tereti za ratni zločin

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Radeta Macure (58), koji se tereti za zločin počinjen u ljeto 1992. godine u mjestu Turjak kod Gradiške.

Optuženom se na teret stavlja da je u junu 1992. godine, u svojstvu komandira čete Prve gradiške brigade Vojske Republike Srpske, postupao protivno odredbama Ženevskih kovencija o zaštiti civila za vrijeme rata, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da je Macura, kao komandir zajedno sa njemu podređenim vojnicima, 23. juna 1992. godine tokom pretrage terena naišao na grupu lica bošnjačke nacionalnosti, među kojima su bile i tri žene, iz mjesta Kozarac u Prijedoru.

Optužnica ga tereti da je prema civilima neovječno postupano, nakon čega su žene ubijene, a tijela su im pronađena, ekshumirana i identifikovana 2003. godine.

U optužnici se navodi da je Macura neposredno komandovao vojnom akcijom, da je bio prisutan na mjestu događaja i direktno učesvovao u akciji sa njemu podređenim vojnicima, te da je propustio da preduzme neophodne i razumne mjere da počinioci budu procesuirani i kažnjeni.

Macura se tereti da je time počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem 41 svjedoka, kao i vještaka vojne struke, uz prilaganje i izvođenje 125 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Ostavite komentar: