Tužilaštvo još prikuplja dokaze o aferi “Diplome”: Odluku još nismo donijeli

28.06.2023. | 13:26

Istraga u predmetu “Klaster”, koji se odnosi na sumnju da su u BiH prodavane diplome visokoškolskih ustanova, u toku je i vrše se potrebna vještačenja i prikupljanja dokaza, potvrđeno je za “Nezavisne novine” iz Tužilaštva BiH.

Riječ je, podsjetimo, o pompezno izvedenoj akciji, koja datira iz febuara ove godine, nakon čega nema gotovo nikakvih informacija o istrazi.

“Radi se o opsežnom predmetu koji se odnosi na veći broj osoba i događaja. Kada bude donesena tužiteljska odluka, javnost će biti informirana”, rekao je za “Nezavisne novine” Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

U ovoj akciji je, podsjetimo, uhapšeno 11 osoba, mahom rukovodilaca privatnih fakulteta i univerziteta, a potom se oglasio i Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH, te iznio frapantne tvrdnje.

“Predmetom su obuhvaćeni privatni fakulteti kroz koje smo dokazali zloupotrebe, ali ako dođemo do dokaza da i na javnim fakultetima postoji toga, naravno da ćemo djelovati. Činjenica da se diploma može kupiti na benzinskoj pumpi, govori da inspekcijski organi ne rade svoj posao”, rekao je tada Kajganić.