Tužilaštvo najavilo izmjenu optužnice: Suđenje bivšim banjalučkim inspektorima za šverc droge

Republički javni tužilac Živana Bajić najavila je danas u Okružnom sudu u Banjaluci da će izmijeniti optužnicu protiv bivših banjalučkih inspektora Srđana Radulovića i Ognjena Stijaka optuženih za organizovani kriminal i trgovinu narkoticima.

Čitanje izmijenjene optužnice najavljeno je za sljedeće ročište, odnosno 11. mart.

Svjedočenjem bivšeg šefa za istrage Specijalnog tužilaštva RS Darka Ilića danas je u banjalučkom Okružnom sudu okončan dokazni postupak u ponovljenom suđenju dvojici banjalučkih inspektora.

Ilić je u svjedočenju istakao da tokom ispitivanja svjedoka Gorana Bošnjaka niko nije vršio pritisak.

– Svjedok Bošnjak je sam došao da da izjavu i želio je da se nagodi s tužilaštvom za povoljniji položaj. Ništa nije bilo sporno pri njegovom svjedočenju niti je ko vršio pritisak na njega – naveo je Ilić koji je donedavno bio načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS, a sada obavlja funkciju savjetnika ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Izjavi Ilića prigovorili su advokati odbrane Milan Romanić i Marinko Brkić kao i optuženi.

Radulovića i Stijaka terete da su bili dio kriminalne grupe koja je preprodavala drogu od 2011. do oktobra 2013. godine. Prodajom je rukovodio Radulović. Obojica optuženih se brane sa slobode.
Podsjetimo, Ustavni sud BiH ukinuo je u martu prošle godine pravosnažnu presudu Srđanu Raduloviću koji je bio osuđen na 11 godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe koja se bavila trgovinom narkoticima na području Banjaluke. Presuda je ukinuta i Radulovićevom saučesniku i bivšem inspektoru za narkotike u PU Banjaluka Ognjenu Stijaku, koji je bio pravosnažno osuđen na pet godina i pet mjeseci zatvora.

U obrazloženju je između ostalog navedeno da je presuda Vrhovnog suda RS bila zasnovana na nezakonitim dokazima, odnosno saslušanjima svjedoka pokajnika Slavka Đurića, ujedno bivšeg službenika MUP RS, te osuđivanog narkodilera Gorana Bošnjaka.

Naime, krunskog svjedoka Tužilaštva Slavka Đurića nisu bili zvanično oslobodili čuvanja službene tajne?!

Đurić je u svom svjedočenju do detalja opisao funkcionisanje kriminalne grupe, ali je Ustavni sud BiH zbog pomenutog propusta, utvrdio da njegovo svjedočenje nije bilo u skladu sa zakonom.

Svjedok Bošnjak je sa druge strane tvrdio da je izjavu dao pod pritiskom, a u obrazloženju je Ustavni sud BiH naveo da tužilaštvo, ali ni sud, nisu dokazali da li su ove tvrdnje Bošnjaka bile istinite ili ne.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 Ostavite komentar: